TIP TEMA: Sada kreće ono pravo

DERBI mečevi Engleska – Nemačka i Belgija – Portugalija,a Italijani, Holanđani i Francuzi sa nešto lakšim zadacima.

ТИП ТЕМА: Сада креће оно право

FOTO: AP

Dva velika derbija, jedan koji je to zvanje zaslužio samo po imenima selekcija, nikako po prikazanoj igri i pet ostalih parova, koji ni po čemu ne odskaču od pojedinih utakmica grupne faze. Tako otprilike izgleda osmina finala Evropskog prvenstva, čija nokaut runda kreće u subotu.

Sada počinje ono pravo, kada kalkulacije prestaju da budu relevantne, a ono što pokažu na terenu u 90 ili 120 minuta, evenutalno na penalima za koje neki kažu da su čista lutrija, biće jedino merilo uspeha.

Dakle, nema više oslanjanja na sledeću utakmicu, uzdanja u poraz direktnog rivala ili nadanja da će i treće mesto doneti prolaz. Računa se samo taj jedan meč, u kojem pobeda znači napredak, a poraz pakovanje i bukiranje aviona za povratak kući. Osim ako ste Engleska, oni ostaju u svojoj državi kako god okrenuli.

SAUTGEJTOVA MORA IZ 1996.

A kada smo već kod “Gordog Albiona”, oni će sa Nemcima ispisati još jedno poglavlje višedecenijskog fudbalskog rivalstva započetog davne 1930. i na “Vembliju” u utorak, 29. juna igrati za prolaz u četvrtfinale. Teško da se i za jednu reprezentaciju od te dve može reći da je opravdala očekivanja koja su im navijači, mediji, i ljubitelji fudbala nadenuli pre početka takmičenja. Engleska je prošla dalje sa dve minimalne pobede nad Hrvatskom i Češkom, bio je tu i onaj remi sa Škotima, ali sve u svemu – neubedljivo i bledo za najskuplji sastav Evropskog prvenstva. Odbrana je bila na visini zadatka, u to nema dileme, s tim da bi se svako pošteno ogradio i snagom pomenutih rivala. Na “kraljeve minimalaca”, nameriće se Nemačka, koja je na mišiće i taj dobro poznati mentalitet prošla dalje. Krenuli su porazom od Francuske, zatim se razgoropadili protiv Portugala, da bi protiv Mađarske strepeli do 85. minuta i onda remijem izborili okršaj sa Englezima. Dva lica je “Elf” pokazao u grupnoj fazi, a sa kojim će izaći pod čelični svod Vemblija? To verovatno ne zna ni selektor Jogi Lev. Ono što možda nije previse bitno kladiocima, ali je zanimljivo, je to da je poslednji put kada su se ove dve selekcije sastale u domu engleskih fudbalera na nekom velikom takmičenju, aktuelni selektor Geret Sautgejt promašio odlučujući penal na EP 1996.

RONALDO UVEK SMISLI NEŠTO

Uz navedeni duel, derbi osmine finala biće i onaj između Portugalije i Belgije. Aktuelni vladar Evrope nije pokazao puno toga u grupi, ali činjenica je da i kada svaki plan padne u vodu, mogu da se oslone na Kristijana Ronalda da izmisli nešto. Sa druge strane, Belgija je na pogon tandema Lukaku – De Brujne prozujala kroz grupu i donekle sa ulogom favorite dočekuje Santošove izabranike. Čini se takođe, da igrači ovde mogu da očekuju goleadu, budući da su odbrane kritične i jednima i drugima.

Poslednja utakmica koja je na papiru proglašena derbijem je ona između Hrvatske i Španije. Ali, hartija je jedno, a teren drugo. A što se tiče utiska sa zelenog pravougaonika, ni jedni ni drugi ne mogu da kažu da imaju baš previse razloga za radost. Hrvatska je tek u poslednjih 45 minuta grupne faze proradila i na majstorstvo Luke Modrića otišla dalje. Odbrana “kockica” se pokazala kao najslabija karika tima, ali ako se neko mučio sa realizacijom u prvoj rundi, onda je to Španija. Neka vas ne zavara ubedljiva pobeda protiv Slovačke (5:0) u trećem kolu, koja se praktično “samoubila” na tom duelu (dva autogola i kardinalna greška golmana Dubravke). Prvi špic “furije” Alvaro Morata deluje u nekim trenucima kao da bi promašio okean sa broda i ako je suditi po grupnoj fazi, deluje da bi tu vrlo lako raspon golova mogao da bude između 0 i 3, ne više.

„AZURI“ 30 BEZ PORAZA

E sada, kada smo završili sa ovima koji na pozornici stoje pod najblještavijim svetlima, prelazimo na one reprezentacije čiji su prolazi već unapred upisani. Tu pre svega mislimo na moćnu Italiju, koja je kao uragan proletela kroz grupu A i opustošila sve pred sobom, i sada u osmini finala ispred sebe ima Austriju. Za razliku od nekih prethodnih generacija, koje su žigosane kao neatraktivne ekipe, spremne na sve zarad rezultata, ova koju vodi Roberto Mančini, uspeva i da igra lepo i da pobeđuje. Sa Mančinijem za kormilom, “azuri” nisu pobeđeni na poslednjih 30 utakmica. Austrija se pokazala kao čvrsta i organizovana ekipa, sa glavom i repom, ali Italija deluje kao prevelik zalogaj za njih. Slična situacija je i u duelu Holandije i Češke. “Lale” su posle Italije pokazale najviše u prvoj rundi, mada ruku na srce nisu imali baš ozbiljne rivale, ali su to iskoristili da postanu najefikasniji tim grupnog programa. Česi su iskoristili trenutke inspiracije napadača Patrika Šika i kao trećeplasirani izborili osminu finala, ali ako uzmemo u obzir logiku, snagu reprezentacija i bazično fudbalsko znanje, tu će i stati. Ako bi se vodili istom logikom, aktuelni fudbalski vladar planete, po imenima strašna Francuska ne bi trebalo da ima većih problema sa Švajcarskom, ali remiji sa Mađarskom i ispušteno vođstvo protiv Portugala neka posluže kao oprez za svaki slučaj.

DA NIJE OVO GRUPNA FAZA?

I tako, dođosmo i do ovih utakmica koje bi laici možda zamenili za mečeve grupne faze. Ali, razvodnjeno takmičenje je dovelo do toga da će među osam najboljih ekipa Evrope završiti neko iz kvarteta Vels – Danska i Švedska – Ukrajina. Prvi par, svakako deluje atraktivnije, što zbog činjenice da je ostrvski sastav i na prošlom EP zablistao i došao do završnice, dok će Skandinavci neutralnim ljubiteljima fudbala svakako biti bliži srcu, pošto će i poslednji atom snage ostaviti na terenu, jer igraju u čast Kristijana Eriksena, koji je preživeo životnu dramu na domaćem stadionu “Parken”. Danci igraju brzo i atraktivno, uzdaju se u ofanzivce, dok će Velšani igrati klasično ostrvski – oštro, čvrsto, na ivici faula i sa verom u Gereta Bejla. Šveđani protiv Ukrajine će imati verovatno isti moto, s tim da će ovaj put Emil Forsberg biti glavni lik u tom sloganu. Tri od četiri njihova pogotka je postigao, ali napad im svakako nije previše bitan, jer pozadi imaju granit, sjajnog golmana Robina Olsena, što je rezultovalo saldom od samo dva primljena gola. Ukrajinci su verovatno najlošiji učesnik osmine finala, tu su samo zbog nakaradnog pravila o trećeplasiranim i, za razliku od skandinavskog sastava, sve nade će polagati u ofanzivce Jaremčuka, Jarmolenka, Zinčenka, pa kud puklo. Mada, ako kao referencu uzmemo učinak u grupi, pre će pući ofanzivna oštrica Ševčenkovih izabranika nego čvrsti bedem Šveđana.

UČINAK U GRUPNOJ FAZI

Vels 3 1 1 1 3:2 4

Danska 3 1 0 2 5:4 3

Italija 3 3 0 0 7:0 9

Austrija 3 2 0 1 4:3 6

Holandija 3 3 0 0 8:2 9

Češka 3 1 1 1 3:2 4

Belgija 3 3 0 0 7:1 9

Portugalija 3 1 1 1 7:6 4

Hrvatska 3 1 1 1 4:3 4

Španija 3 1 2 0 6:1 5

Francuska 3 1 2 0 4:3 5

Švajcarska 3 1 1 1 4:5 4

Engleska 3 2 1 0 2:0 7

Nemačka 3 1 1 1 6:5 4

Švedska 3 2 1 0 4:2 7

Ukrajina 3 1 0 2 4:5 3

PAROVI

Vels – Danska (26. jun, 18.00)

Italija – Austrija (27. jun, 18.00)

Holandija – Češka (27. jun, 18.00)

Belgija – Portugalija (27. jun, 18.00)

Hrvatska – Španija (28. jun, 18.00)

Francuska – Švajcarska (28. jun, 18.00)

Engleska – Nemačka (29. jun, 18.00)

Švedska – Ukrajina (29. jun, 18.00)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽELIM DA KAŽEM ŠTA MI JE NA SRCU: Igor Duljaj emotivno govorio o sinu Dejana Stankovića