POZNAVAO MELODIJSKO BOGATSTVO NARODA: Nena Kunijević o Tozovcu

J. BANjANIN

09. 04. 2021. u 18:18

NENA Kunijević, višedecenijska urednica, scenarista i reditelj RTS, koja je snimila brojne emisije o srpskoj tradicionalnoj muzici, kao što su "Leti, leti, pesmo moja mila", "Igrale se delije nasred zemlje Srbije" i druge, prisetila se, u razgovoru za "Novosti", rada sa Predragom Živkovićem Tozovcem.

ПОЗНАВАО МЕЛОДИЈСКО БОГАТСТВО НАРОДА: Нена Кунијевић о Тозовцу

Foto Arhiva "Novosti"

- Uradila sam veliki broj emisija sa njim jer je bio jedna od najvećih zvezda. Ali, u svom ponašanju i ophođenju sa ljudima nikada nije bio velika zvezda. Naprotiv, težio je tome da bude običan čovek i da bude što bliži onome sa kim razgovara. Uvek je bio izuzetno dobro raspoložen, razdragan, spreman za pesmu i pričao je non-stop viceve i šale - ističe Nena Kunijević, koja je u serijalu "Pevajte moje pesme" napravila Živkovićev portret sačinjen od njegovih numera, a on je kao narator pričao šta i kako ga je inspirisalo.

Nenina saradnja sa Živkovićem nije bila samo poslovna, već i prijateljska, mada ona nije želela da se petlja u njegov lični život:

DRUŽENjE Nena Kunijević, Merima Njegomir i Tozovac u "Maderi", Foto Arhiva "Novosti"

- Znam samo da je izuzetno mnogo bio privržen majci. Često mi je pričao o njoj, kako ga je podizala i koliko su bili bliski. Čak mislim da je njegova neverovatna ljubav prema majci učinila da se nije oženio do pred kraj života. Dok je njegova majka bila živa, druga žena u Tozovčevom najbližem i najintimnijem okruženju nije bila prisutna.

VLAJNA NESPREMNA ZA ŽIVOT SA BOEMOM

MUZIČKA "lična karta" Predraga Živkovića bile su numere "Jeremija" i "Vlajna" o kojoj nam Nena Kunijević otkriva tajnu:

- Poznavala sam ženu kojoj je posvećena ta pesma. Zajedno smo studirale istoriju umetnosti. Toza mi je u jednom od naših druženja ispričao o kome je reč, te sam mu iznenađena rekla da smo u istom amfiteatru provele četiri godine. Ipak, ona nije bila spremna da deli život sa boemom, što je na njegov emotivni život ostavilo traga. Ljubavi koje se umetnicima ne ostvare možda su im i najveća inspiracija.

Kako sagovornica "Novosti" zapaža, ovaj mogostruko talentovan i čovek neobičan u svakom pogledu, komponovao je brojne velike hitove.

- Tozovčev afinitet prema narodnoj muzici učinio je da ono što radi i čemu je posvetio život bude srodno tradicionalnoj narodnoj muzici - kaže nam Nena.

- Danas na medijskom nebu ne postoji nijedan kantautor u tom žanru njemu ravan. Zato što je Tozovac u stvaranju takozvane nove narodne muzike, imamo izuzetnu meru i poznavanje etnosa i melodijskog bogatstva koje postoji u narodu. Kod Tozovca je sve tako lepo i volim sve što je uradio. Veoma, veoma mi je žao.

Foto Arhiva "Novosti"

* * * * * * * *

TAKO JE GOVORIO TOZOVAC:

NAJDRAŽE PRIZNANjE

- JEDAN doživljaj nikad neću zaboraviti. Pevao sam u Domu omladine u Beogradu, to je bio koncert za gluvoneme. Naravno, ne za one sa totalnim oštećenjem organa. Ponešto su umeli da kažu, a reči su čitali sa usana. Imao sam tremu. Želeo sam lepo da pevam, da ih ponesem ako mogu. Na kraju sam doživeo prave ovacije, pevao na bis, delio radost  sa njima i bio srećan na najlepši ljudski način. Tada mi je iza pozornice prišla jedna devojka. Teško govoreći rekla je da sam divno pevao. "Kako znate kad ne čujete", pitao sam je lagano otvarajući usta. "Slušala sam vas očima", uzvratila je. Tada, u tim očima, video sam sve lepote ovog sveta. To mi je najdraže priznanje.

* * * * * * * *

KAD ZASVIRA TOZOV SIN

- PREŽIVEO sam svašta. Kada mi je bilo pet godina, oca su ubili Nemci, ja u celoj familiji ostao jedino muško. Muško od pet godina, a u kući četiri udovice. U desetoj godini dođoše neki ljudi iz sela Žiča i vele mojoj majci da im sviram na svadbi. Majka se protivi, kaže, još sam dete. Oni vele, čuli su kako svira Tozov sin. I tako ja odoh sa harmonikom na tu svadbu, pa posle na druge, svirao sam po školskim sletovima, vašarima, nekim svečanostima. Imao sam lep glasić, onako dečji, al' lep. Domaćin sam postao u 10. godini. Dok su drugi mislili kako će da izađu negde i da se zabave, meni je stalno bilo u glavi da kupim nešto za kuću. Takav sam ostao i danas.

* * * * * * * *

SMRT VOLjENE MAJKE BUDIMKE

KADA je Tozovcu umrla majka Budimka, on gotovo dva meseca nije izlazio iz kuće. Danima je odbijao prijatelja iz banke u kojoj se spremalo neko drugarsko veče, koji ga je preklinjao da dođe i da peva.

- Stao sam pred mikrofon i drhtao kao prut - sećao se toga Tozovac. - Ceo život moje Budimke video sam u trenu. Mlada je ostala udovica, a nije htela da se uda da mene neko ne bi šinuo po nosu. Zapevao sam "Mirjanu". Kao da su mi skinuli tri džaka olova s leđa i duše. A onda me je pesma uzela pod svoje. Shvatio sam da, kad pevam, ništa na svetu ne može da me sruši, da je pesma i od bola jača. Počeo sam da uživam i da joj se radujem. Posle sam o tome dugo razmišljao.

* * * * * * * *

KAFANA JE KAO FAKULTET

- NIKAD nisam bežao od pevanja u kafanama. To i najviše volim da radim. Svi smo mi počeli od kafane i ko beži od toga, znači da nema repertoar. Lako je pevati na koncertima. To traje sat-dva i gotovo. Možeš da otrpiš i poneki zvižduk. Ali, u kafani nema zviždanja. Ne smeš da dozvoliš da i jednom gostu bude dosadno. A i peva se duže, čak i po četiri sata. Za to treba imati pesama i pesama. Ako si dobar kafanski pevač, to ti je kao da imaš fakultetsku diplomu.

* * * * * * * *

ZVEZDAŠ OTKAD ZNA ZA ZVEZDU

- OTKAD znam za Zvezdu ja sam zvezdaš. Od Rajka Mitića do danas. Dragan Džajić mi je lični prijatelj. Malo ko zna da je Džaja snimio ploču kao pevač. Komponovao sam mu pesme, on je to snimio, ali je Zvezda te godine pukla kao jaje, tako da se nije mnogo prodala ta ploča. Na utakmice sam prestao da idem kada sam sedeo u jednom restoranu, igrali su Zvezda i Partizan, i video sam kako se noževima, ko krvnici, jure mladi ljudi. Zvezdaši i partizanovci, da se bodu po Autokomandi. Rekao sam: "Ovo zlo neću da gledam."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna