MERAK POVEZAO VRANJE I NJUJORK: Amerikanci snimili pesmu trubača Ekrema Mamutovića

D. RISTIĆ

05. 02. 2021. u 11:36

NjUJORŠKI bend "Slavik soul parti", specijalizovan za srpsku trubačku muziku, objavio je singl "Vranjsko merako", u saradnji sa čuvenim vranjskim trubačem Ekremom Mamutovićem.

МЕРАК ПОВЕЗАО ВРАЊЕ И ЊУЈОРК: Американци снимили песму трубaча Екрема Мамутовића

Foto D. Ristić

- Velika nam je čast da učimo od našeg junaka Ekrema Mamutovića i da sviramo zajedno sa njim - stoji u najavi na jutjub-kanalu benda.

Snimak originalne Ekremove kompozicije "Vranjsko merako" ("Vranjski merak") napravljen je onlajn, zbog pandemije korone, i predstavlja nastavak saradnje njujorškog sastava sa Mamutovićem.

- Mi smo u kontaktu poslednjih desetak godina i oni su nekoliko puta boravili kod nas u Vranju - rekao je Ekrem za naš list. - Obično dolaze u vreme festivala u Guči i obavezno odvoje još nedelju-dve da "uče zanat" od vranjskih trubača. Tada snimaju naše nastupe na svadbama, pa ih kasnije analiziraju i uče iz njih.

Zbog situacije sa kovidom 19, prošle godine američki muzičari nisu dolazili u Srbiju, ali su putem interneta bili u kontaktu sa Ekremom i njegovim orkestrom. Izabrali su jednu od Ekremovih novijih kompozicija "Vranjsko merako" i pozvali ga da je odsvira zajedno sa njima.

Foto promo

- Dobri su, dosta su naučili do sada - hvali ih Mamutović. - Trebalo nam je pet-šest zajedničkih proba preko interneta, da uvežbamo i snimimo ovu stvar. Planirano je da moj orkestar putuje u Njujork i da tamo snimamo, međutim, korona nam je odložila plan.

Ekrem Mamutović mlađi je dvostruki nosilac titule "Prva truba", 2007. i 2010. godine, njegov orkestar je proglašen najboljim u Guči 2013, a 2016. godine je ušao u istoriju kao prvi osvajač titule "Šampion Guče" koja se dodeljuje najboljem među najboljim trubačima sabora. Unuk je trubača Ekrema Mamutovića, a praunuk legendarnog vranjskog majstora, Bakije Bakića.

"Slavik soul parti" je devetočlani njujorški bend, koji čine iskusni džez muzičari. Otkrivši srpsku trubačku muziku, rešili su da svoj zvuk baziraju na izrazu koji nazivaju "Balkan soul džipsi fank". Svirali su i u Guči, a u Njujorku redovno nastupaju u klubovima i na festivalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024