SARA OŽIVELA BORINU SOFKU: Pala prva klapa filma "Hadžijino zvono" i serije "Nečista krv"

J. Banjanin

14. 08. 2020. u 08:32

U RIPNjU, podno Avale, posle višemesečnih priprema, u sredu je počelo snimanje ambicioznih projekta prema motivima romana Borisava Bore Stankovića - filma radnog naziva "Hadžijino zvono" i televizijske serije "Nečista krv". Za režiju filma i pet epizoda serije zadužen je Milutin Petrović, dok je reditelj završnice "Nečiste krvi" Goran Stanković.

САРА ОЖИВЕЛА БОРИНУ СОФКУ: Пала прва клапа филма Хаџијино звоно и серије Нечиста крв

Marko Grabež i reditelj Milutin Petrović / Foto Filip Andrejević, This and That Productions

Kroz propast stare srpske gazdinske porodice, paralelno ćemo pratiti slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine. Raskošnom replikom Vranja iz devetnaestog veka, koju je izgradio poznati scenograf Milenko Mile Jeremić sa svojim timom, pored Hadži-Trifunove kuće, gradskog hana, trga sa pijacom, sahat-kule, magaze, džamije i putujućeg lutkarskog pozorišta, šetaće se naši glumci, ali i oni iz inostranstva.

Lik Hadži-Trifuna tumači iskusni Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče, pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Prvog dana snimanja Grabežove partnerke bile su Nela Mihajlović, koja glumi Katu, i Teodora Dragićević u ulozi Stojne. Lik mlade udovice Tašane, čiju dušu guši sećanje na pokojnika, dočaraće Anđela Jovanović. Kćerku efendi Mite, Sofku, jedan od najtragičnijih ženskih likova naše književnosti, igra Sara Sandeva (23). Mladoj makedonskoj glumici, koja radi i živi u Pragu, ovo će biti prva uloga u Srbiji odakle vuče korene, a kako otkriva, najveći izazov joj je starovranjski jezik, koji ovih dana intenzivno vežba.

Prvu verziju scenarija za seriju je pre četiri decenije napisao Vojislav Nanović (1922-1983) i pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu, koja obuhvata period od 40 godina. Istaknuta scenaristkinja Milena Marković adaptirala je prve tri epizode u scenario za film o Sofkinom pretku Hadži-Trifunu, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić i Katarina Mitrović.

Sofka: Sara Sandeva / Foto Filip Kartous

Tradicionalne note juga Srbije u savremenim aranžmanima komponovaće Aleksa Ranđelović, direktor filma i serije je Ivan Krstović, dok je urednik serije Saša Radojević. Film "Hadžijino zvono" nastaje u produkciji kuće This and That Productions, dok u produkciji serije "Nečista krv" učestvuje i Radio-televizija Srbije, a sve uz podršku Filmskog centra Srbije i MEDIA programa. Planirano je da snimanje traje 84 dana, a očekuje se da film i serija pred publiku stignu tokom 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)