NEBESKA POSTAVA “NOVIH FOSILA”: Rajko Dujmić je peti preminuli član legendarnog sastava - otišao kod Đurđice, Moke, Brade i Popa

E. R.

06. 08. 2020. u 10:22

SMRT legendarnog Rajka Dujmića, vođe, klavijaturiste i autora najvećih hitova "Novih fosila", mnoge poznavaoce njihove karijere podsetila je na zlu kob koja prati ovu najtiražniju jugoslovensku pop grupu, te se, nažalost, njihov veliki hit "Nebeske kočije" već godinama pominje i u kontekstu preranih tragičnih odlazaka članova ove grupe.

НЕБЕСКА ПОСТАВА “НОВИХ ФОСИЛА”: Рајко Дујмић је пети преминули члан легендарног састава - отишао код Ђурђице, Моке, Браде и Попа

Foto privatna arhiva

Sad već davne 1984, i to 7. avgusta, baš na Dujmićev rođendan, preminuo je, sa samo 43 godine, Slobodan Momčilović Moka, osnivač, tekstopisac i prvi bubnjar grupe.

Novinar i književnik Momčilo Popadić Pop, najpoznatiji tekstopisac "Novih fosila" i autor tekstova pesama za Olivera Dragojevića, Meri Cetinić, Mišu Kovača, Jasnu Zlokić, Kemala Montena i mnogobrojne izvođače zabavne muzike, preminuo je 1990, takođe u 43. godini. U diskografiji "Fosila" njegov potpis nose biseri kao što su "Tonka", "Čuješ li me, je l' ti drago", "Ključ je ispod otirača", "Košulja plava", "Reci mi tiho, tiho"...
Prva pevačica grupe, jedinstvena Đurđica Barlović, bila je 26. avgusta 1992. sa sinovima na plaži na Pagu, kad joj je iznenada pozlilo. Izdahnula je u bolnici u Zadru, od posledica infarkta u 42. godini. Od 1978. do 1983. otpevala je brojne hitove na albumima "Da te ne volim", "Nedovršene priče", "Budi uvijek blizu" i "Za djecu i odrasle", kao i na singl pločama.

Nenad Šarić Brada, Foto N. Fifić

- Bila je čvrstog i stabilnog zdravlja - ispričao je kasnije Dujmić. - Zato me i iznenadio njen prerani odlazak. Tog dana kada je umrla, verovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vest.

Nenad Šarić Brada, koji je u "Novim fosilima" za bubnjevima nasledio Moku, suprug Sanje Doležal, napustio nas je 2012, u 65. godini, od posledica moždanog udara. Sahranjen je 9. maja, na Sanjin 49. rođendan.
Rajko Dujmić je peti član popularne grupe koji više nije među živima. Njegov blizak prijatelj, kompozitor Nenad Ninčević, rekao je za hrvatske medije da je ponosan na porodicu koja je odlučila da donira Rajkove organe, "jer će on tako nastaviti da živi, i nekome, opet pomoći." Dujmić, koji je u bogatoj karijeri komponovao, ali i aranžirao i producirao čak 1.821 pesmu, biće sahranjen naredne sedmice na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)