SNIMANJE FILMA O BRILIJANTNOJ OPERACIJI VOJSKE RS “KORIDOR”

Novosti Online / S.M.

23. 06. 2020. u 22:41 >> 09:46

ZNAČAJ snimanja filma o proboju koridora 1992. godine je višestruk, kao što je višestruk značaj te briljantne operacije kojom je zaustavljeno stradanje beba u banjalučkom porodilištu usled nedostatka kiseonika i sprečena humanitarna katastrofa u zapadnom delu Republike Srpske, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

СНИМАЊЕ ФИЛМА О БРИЛИЈАНТНОЈ ОПЕРАЦИЈИ ВОЈСКЕ РС “КОРИДОР”

Foto: D. Pozderović

On je naglasio da o značaju filma govori i činjenica da je njegovo snimanje projekat dve vlade, Republike Srpske i Srbije, te istakao da će ovaj film biti najbolji način za institucionalnu gradnju kulture sećanja i pamćenja.

- Treba znati da je jedan od bitnih segmenata operacije koridor spajanje istoka i zapada Republike Srpske, kao i otvaranje puta prema Srbiji, koji je i obezbedio neophodni kiseonik i osnovne životne namirnice za odsečeno stanovništvo, rekao je Kojić.

Prema njegovim rečima, nikako ne sme biti zanemarena činjenica da su probojem koridora oslobođeni Brod, Derventa, Odžak i druga mesta masovnog zatvaranja srpskog naroda, pre svega starijih i nemoćnih lica i dece.

Te 1992. godine, tvrdi Kojić, Brod se zvao grad logora i tamo je bio uspostavljen klasični sistem logora kao što je bio uspostavljen tokom Drugog svjetskog rata, gde je pretilo uništenje srpskog naroda na području Posavine.

- Ono što se može videti kroz izjave ljudi koji su učestvovali u proboju koridora, prilikom oslobađanja tih opština i gradova, a što smo i mi videli kroz naša istraživanja, jeste da su Srbi bili izloženi najstrašnijim i najmonstruozniji oblicima tortur - naglasio je Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!