Nije bio svestan koliko je veliki i značajan pevač: Radiša Urošević o Dobrivoju Topaloviću

M. ĆUNKOVIĆ

20. 06. 2020. u 11:35 >> 15:46

Folker za "Novosti" o preminulom kolegi

Није био свестан колико је велики и значајан певач: Радиша Урошевић о Добривоју Топаловићу

Foto: V. Ilić

MEĐU kolegama koje na večni put ispratiše legendu folk muzike Dobrivoja Topalovića u četvrtak, u njegovoj rodnoj Preljini, beše i Radiša Urošević (na slici sa Miroslavom Ilićem). Očekivano, jer, pored toga što obojica pripadaju onoj uvek i od svakog poštovanoj staroj gardi pevača "kakvi se više ne rađaju", kao što mnogi imaju običaj da kažu, njihovo je drugovanje trajalo decenijama.

- Beše to od samih mojih i njegovih početaka - uz uzdah priča Urošević za "Novosti". - On je voleo da kaže da sam ja njegov idol, bez obzira na to što je bio stariji od mene, i to je bio neki naš vid šale. Video me je na televiziji kad sam pevao sa 10 godina u emisiji "Znanje imanje", oduševio se i rekao "Kad ću ja da doživim da pevam na televiziji kao ovaj mali dečko...". Bar je to bila njegova priča.

Osvrnuo se Radiša na poslednji ispraćaj Topalovića.

- Koliko je bilo tužno, toliko je bio i dosta, ne mogu da kažem radosti, daleko od toga ali... Ljudi su prepričavali njegove dogodovštine, to kako je voleo da se šali na svoj račun... Kakav je bio na estradi, tih, nenametljiv, tako je i otišao. Voleo je svoje selo najviše od svega, a njegova supruga Mirjana grad, tako da su oni dosta vremena provodili razdvojeno.

Urošević podvlači ono što je svima znano - da je iza Dobrivoja ostalo mnogo pesama koje su pravi biseri srpske narodne muzike.

- Sve ih dobro znamo, nema potrebe da nabrajam. Ne postoji veselje gde se ne otpeva poneka njegova pesma. Za "Crno vino" mi je govorio "Čiča (tako me je zvao), pridobio sam mladu publiku ovom pesmom".

Skromni Dobrivoje, kako priča Radiša, do samog kraja nije bio svestan koliko je popularan i značajan na našoj estradi, i kakav božji dar u grlu ima.

- Nije hteo da se bavi time. Za sve što je trebalo da uradimo zajednički, koncert ili nešto drugo, morali smo da ga jurimo, teramo... On je voleo sa svojim meštanima u Preljini da igra domine, šah, karte, i da bude dalje od estrade.

Foto: Novosti arhiva

Dobrivoje Topalović

Uzdahnuo je još jednom duboko Urošević, i zaključio:

- Izgubili smo jako dobrog prijatelja i pevača. Mnogo će da nam nedostaje. Kad se vidim sa kolegama, prepričavaćemo kako je voleo Topalko da kaže ovo, ono... Čuli smo se pre nekoliko meseci, i dogovarali se da odem do njega, imao je mnogo dobru rakiju. I sami znate, međutim, koliko se brzo živi, pa nas je zadesila i ova korona, i nije nam se dalo da se vidimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri