PREMINULA POZNATA PEVAČICA U 36. GODINI: Bila je čak i na listi među stotinu uticajnih žena iz svih krajeva sveta

Novosti online

12. 12. 2023. u 11:16

SLAVNA južnoafrička pevačica Bulelva Mekutukana, poznata kao Zahara, umrla je u 36. godini, objavio je tamošnji ministar kulture.

ПРЕМИНУЛА ПОЗНАТА ПЕВАЧИЦА У 36. ГОДИНИ: Била је чак и на листи међу стотину утицајних жена из свих крајева света

Foto: Printskrin/Jutjub

- Moje najdublje saučešće porodici Mekutukana i južnoafričkoj muzičkoj industriji. Vlada je već neko vreme uz porodicu. Zahara i njena gitara ostavile su neverovatan i trajan uticaj na južnoafričku muziku - rekao je ministar Zizi Kodva.

Zahara je u bolnicu primljena zbog komplikacija sa jetrom.

Snažan glas i sjajni albumi doneli su i brojna priznanja, a proslavio ju je debitantski album iz 2011. "Lolive" koji se obožavao širom Afrike. Izdala je pet albuma i osvojila na desetine domaćih i međunarodnih nagrada.

Izvela je naslovnu numeru za Nelsona Mandelu u njegovoj kući pre nego što je umro 2013. godine, a kasnije je napisala omaž pesmu sa tekstom: "Heroj heroja / Ne postoji nijedan kao on". Ta pesma je, kao i ostatak njene diskografije, otpevana na mešavini kosa i engleskog.

Njen drugi album "Phendula" iz 2013. iznedrio je tri hita koja su bila na vrhovima top lestvica - "Phendula", "Impilo" i "Stej". Zaharin treći album "Kantri Grl" iz 2015. bio je trostruko platinasti.

Nakon odlaska iz TS Rekordsa potpisala je diskografski ugovor s "Varner Mjuzikom", a njen četvrti album "Mgodi" iz 2017. bio je njen najprodavaniji album. Njen peti album "Nkuaba Džam" iz 2021. zauzeo je prvo mesto na iTunes-u.

Godine 2020. uvrštena je na Bi-Bi-Sijevu listu "100 Vumen". Radi se o listi koju Bi-Bi-Si objavljuje svake godine, a na njoj se nalaze uticajne žene iz raznih krajeva sveta.

Pevačica je pre četiri godine govorila o svojoj borbi s ovisnošću o alkoholu.

Njena sestra Nomonde je rekla da su joj doktori kazali da "ako nastavi da pije, ona će umreti…".

- Vodimo računa da uvek postoji neko oko nje da je nadgleda, kako ne bi ponovo počela da pije - rekla je Zaharina sestra jednom prilikom.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: BILO JE PUNO USPONA I PADOVA: Nataša Bekvalac osvrnula se na odlazeću i nadolazeću godinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)