PREMINUO ANĐELO BADALAMENTI: Tvorac kultne teme za TV seriju "Tvin Piks" (VIDEO)

Đ.G.

13. 12. 2022. u 13:09

Anđelo Badalamenti, svestrani kompozitor, dobitnik Gremija, koji je radio sa režiserom Dejvidom Linčem i napisao kultnu temu za TV seriju 'Tvin Piks', preminuo je u nedelju u 85. godini.

ПРЕМИНУО АНЂЕЛО БАДАЛАМЕНТИ: Творац култне теме за ТВ серију Твин Пикс (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Umro je prirodnom smrću u svom domu u Linkoln parku u Nju Džerziju, rekla je njegova nećaka Frensis Badalamenti za Holivud reporter.

Rođen u Bruklinu 1927. od italijansko-američkih roditelja, Badalamenti je bio klasično obrazovan kompozitor i pisao je pesme koje su snimile Nina Simone (‘I Hold No Grudge) i Nensi Vilson (‘Face It, Girl, It’s Over’), i mnogi drugi.

Badalamenti je prvi put sarađivao sa Linčem na njegovom neo-noir trileru 'Plavi somot' (1986). Glumica Izabela Roselini ga je prvobitno pozvala na set kao svog vokalnog trenera. Badalamenti je napisao muziku za pesmu ‘Mysteries of Love’, dok je Linč napisao tekst.

Nastavio je da radi na nekoliko Linčevih filmova, uključujući 'Izgubljeni auto-put' (1997) i 'Mulholand drajv' (2001), koji su Linču doneli nominaciju za Oskara za najbolju režiju.

Badalamenti je osvojio Gremi za glavnu temu Linčeve misteriozne TV serije 'Tvin Piks' (1990-91), koja je postala jedna od njegovih najprepoznatljivijih pesama, a kasnije je radio na nastavku serije 2017.

Pored karijere na televiziji i filmu, Badalamenti je komponovao uvodnu temu Letnjih olimpijskih igara 1992. u Barseloni, Španija - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)