IZBACILI RUNIJA JER "VREĐA" AZIJATE: Cenzurisan film "Doručak kod Tifanija", Kanal 5 obrisao scene sa gospodinom Juniošijem

V. M. P.

21. 02. 2022. u 22:26

BRITANSKI Kanal 5 cenzurisao je holivudski klasik "Doručak kod Tifanija" režisera Blejka Edvardsa iz 1961. godine, koji je ustoličio Odri Hepbern kao filmsku i modnu ikonu, izbacivši sve scene sa Mikijem Runijem u ulozi Japanca, džangrizavog stanodavca gospodina Juniošija koji se stalno prepire sa Holi Golajtli, zbog - rasizma!

ИЗБАЦИЛИ РУНИЈА ЈЕР ВРЕЂА АЗИЈАТЕ: Цензурисан филм Доручак код Тифанија, Канал 5 обрисао сцене са господином Јуниошијем

Scena iz filma "Doručak kod Tifanija", Foto Profimedia

Naime, Junioši je prikazan kroz rasistički stereotip koji se prema današnjim standardima smatra uvredljivim, ali kritičari kažu da je odluka emitera da izbaci sve scene sa njim, ne samo nepoštovanje prema Runiju i Edvardsu, već i opasno prekrajanje istorije. Runi je u filmu nosio žutu šminku, lažne zube i lepio oči selotejpom, ne bi li što više nalikovao Japancu. Replike je izgovarao sa jakim akcentom, a zbog takvog portretisanja Azijata "Doručak kod Tifanija", nagrađen Oskarom za najbolju muziku i najbolju pesmu (Moon River), dugo je prikazivan sa upozorenjem da sadrži delove koji nekome mogu da budu uvredljivi. Izbacivanjem scena sa Runijem, iz filma je nestala i jedna od najpoznatijih replika Holi Golajtli, kada zvoni na interfon gospodinu Juniošiju da joj otvori vrata i kaže mu: "Ne budite ljuti, dragi, mali čoveče. Neće se više ponoviti". Izbačena je i scena u kojoj je Junioši u kadi dok telefonira, a u tom trenutku hapse Holi. Kanal 5 je potvrdio da je cenzurisao film, ali su odbili da bilo šta više komentarišu.

Filmski režiser Teri Gilijam, zvezda Montija Pajtona, kritikovao je odluku Kanala 5 da izbaci sve scene sa Mikijem Runijem.

- Ovih dana je u Velikoj Britaniji sve razvijenija industrija cenzure, ali uklanjanje likova i scena iz filmova, koji su odavno prošli cenzuru, je apsurdno i opasno - rekao je Gilijam.

- Ko su ti novi cenzori? Ko im je dao prava da odlučuju šta je uvredljivo, a šta nije?

Miki Runi, Foto Imdb

Sin Odri Hepbern, filmski producent Šon Hepbern Ferer, izjavio je da na "Doručak kod Tifanija" moramo da gledamo iz perspektive ljudi koji su ga snimali:

- To je danas veliki problem. Sve se posmatra iz naše perspektive, kao da smo mi najvažnija stvar u priči. Film je to što jeste i trebalo bi da se na početku stavi upozorenje da je snimljen 1961. i da su oni koji su ga pravili, odlučili kako će izgledati.

Holivudska legenda Miki Runi je pre smrti 2014. priznao da bi ulogu gospodina Juniošija odigrao drugačije, da je znao kakav će bes ona izazvati. I režiser Blejk Edvards, koji je preminuo 2010, izjavio je da bi, gledajući iz te perspektive, želeo da "Doručak kod Tifanija" snimi drugačije.

- Voleo bih da ga nisam tako snimio, sve bih dao da mogu da prepravim film, ali ne mogu - kazao je Edvards.

Miki Runi, Foto Imdb

"Doručak kod Tifanija", ljubavna drama sa elementima komedije, uvrštena je u Američki nacionalni filmski registar kao kulturološki, istorijski i estetski značajan film.

Takođe, Američki filmski institut proglasio ga je 61. najlepšom ljubavnom pričom 20. veka, na listi 100 najboljih filmova. Fotografije Odri Hepbern u dugoj crnoj haljini, sa biserima, crnim naočarima, šeširom i dugom crnom muštiklom, spadaju među najprepoznatljivije u istoriji filma.

Odri Hepbern, Foto Profimedia

OD EGZOTIKE DO UVREDLjIVOG STEREOTIPA

POČETKOM šezdesetih, pa i ranije, rasistički humor bio je široko prihvaćen u američkoj kulturi. Tako 1961. u "Njujork tajmsu" u recenziji filma "Doručak kod Tifanija" piše da je "kratkovidi Japanac koga igra Miki Runi - egzotičan". Džejms Pauers u recenziji objavljenoj u "Holivud riporteru" napisao je da je Runijeva uloga karikatura i da će biti uvredljiva za mnoge. Losanđeleski "Dejli njuz" je 1993. objavio da bi ta uloga bila uvredljiv stereotip čak i od strane Azijata. Nakon 2000. kritike za lik gospodina Juniošija svodile su se uglavnom na - "neprijatni stereotip", "otvoreno rasistički", "jedna od najužasnijih 'komičnih' imitacija Azijata u istoriji filmova"... Besplatna projekcija na otvorenom u Sakramentu 2008. zamenjena je animiranim filmom "Mućkalica", nakon protesta zbog lika Juniošija.

KULTURA OTKAZIVANjA

KULTURA otkazivanja je savremena forma ostrakizma (sredstvo političkog razračunavanja među neistomišljenicima), u kojoj dolazi do brisanja, zabranjivanja ili marginalizovanja sadržaja i ličnosti koje se iz određenih razloga smatraju neprikladnim ili neprihvatljivim. Primeri kulture otkazivanja su brisanje scena iz filma "Prohujalo sa vihorom" (zbog romantizovanja ropstva i rasizma) ili otkazivanje Pepea le Tvora (optužen da normalizuje čin silovanja)...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri