ROKI U ŽITIŠTU, MARLI U BANATSKOM SOKOLCU: Ideja da se Ejmi Vajnhaus podigne spomenik na Kalemegdanu

M. Ćunković

14. 07. 2021. u 11:31

INFORMACIJA da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno raspisao međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika pokojnoj pop zvezdi Ejmi Vajnhaus u Beogradu, gde je 18. juna 2011. na Kalemegdanu održala svoj poslednji koncert, izazvala je veliku pažnju javnosti, ali i podsetila na druge slavne ličnosti, što svetske, što domaće, koje su dobile svoje statue u našoj zemlji.

РОКИ У ЖИТИШТУ, МАРЛИ У БАНАТСКОМ СОКОЛЦУ: Идеја да се Ејми Вајнхаус подигне споменик на Калемегдану

Foto Arhiva "Novosti"/Foto David Burnett

Inače, Ejmi je 14. septembra 2014, na svoj rođendan, dobila statuu u prirodnoj veličini u Kamdenu, delu Londona gde je živela.

U centru Žitišta, kod Zrenjanina, avgusta 2007. otkriven je spomenik čuvenom filmskom liku Rokiju Balboi, koga je tumačio Silvester Stalone. Kada se pročulo da je u banatskom selu pokrenuta inicijativa da se podigne spomenik Rokiju, mnogi su mislili da se radi o šali. Bilo je i zlonamernih komentara, ali, na kraju, sve je uspešno realizovano. Da se u ovom delu Vojvodine ne diči samo Žitište nesvakidašnjim spomenikom, "potrudio" se Banatski Sokolac. Samo godinu dana kasnije, tamo je svečano otvoren spomenik najznačajnijem rege stvaraocu svih vremena, Jamajčaninu Bobu Marliju, i to prvi u Evropi.

Roki Balboa,  Žitište, Foto Srđan Marčeta/EPA

Otkrili su ga čuveni muzičari sa ovih prostora - Zoran Kostić Cane, Neša Galija, Dado Topić i, sasvim logično, vođa našeg najpoznatijeg rege sastava, "Del arno bend", Jovan Matić. Bilo je planirano da u još jednom banatskom selu, Međi, nadomak granice sa Rumunijom, zablista spomenik Džoniju Vajsmileru, čuvenom Tarzanu, zbog verovanja da glumac upravo odatle vuče korene. Do realizacije, međutim, nije došlo.

Ejmi Vajnhaus,  London, Foto EPA

Usledile su, konačno, adekvatne posvete velikanima naše muzike. Za početak 27. izdanja međunarodnog džez festivala "Nišvil" u Nišu, leta 2010, preko puta Niške tvrđave, otkriven je spomenik Kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, koga je magazin "Tajm" proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu. U septembru 2011, takva počast je ukazana pesniku tuge, pevaču i kompozitoru Tomi Zdravkoviću u Leskovcu, gde je živeo kao mali. Zbog renoviranja gradskog trga, spomenik je krajem 2019. premešten i postavljen kraj mosta na Veternici.

Šaban Bajramović, Niš, Foto Vikipedija/ D. Milovanović

Pored Tarzana, za spomenik u našim krajevima, konkretno u Čačku, "izvisila" je i pevačica Samanta Foks, najpoznatija devojka sa čuvene treće strane britanskog tabloida "San". Od toga se odustalo posle njenog nastupa u gradu na Moravi, i iskustva koje je bilo obostrano loše. Šuškalo se, zatim, o spomeniku Pameli Anderson, ali je sve ostalo na tome.

Sve ovo je predstavljalo inspiraciju reditelju Darku Lungulovu za njegov drugi dugometražni film "Spomenik Majklu Džeksonu", sniman u Lozoviku, kod Velike Plane. Kako je govorio, to nije priča o kralju popa već o nama, o našoj potrazi za novim herojima i novim identitetom.

Brus Li, Mostar, Foto Instagram/cherylhowardblog/AP

BRUS LI PROBIO LED U REGIONU

SVE je, zapravo, počelo u komšiluku. Gradski park Zrinjski u Mostaru mesto je gde je, 26. novembra 2005, otkrivena statua posvećena junaku borilačkih filmova Brusu Liju. Interesantno, to je prvi spomenik u svetu koji je dobio slavni akcioni heroj, zlatne je boje, a zanimljivo je da su obožavaoci redovno krali nunčake za kipa. Neuništivi Čak Noris dobio je kip u zagrebačkom naselju Sloboština, i to u jednom kafeu. Hrvati su planirali da podignu i spomenik Vinetuu, ali se do danas to nije dogodilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri