ZA NOVI VIZUELNI IDENTITET: U Trebinju projekat "Rebrendiranje ustanova kulture Zapadnog Balkana"

D. CURAĆ

17. 05. 2021. u 11:23

U TREBINjU je predstavljen početak projekta "Rebrendiranje ustanova kulture Zapadnog Balkana", čiji je nosilac ta ustanova, a koji ima za cilj modernizovanu prezentaciju kulturnih institucija Zapadnog Balkana.

ЗА НОВИ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ: У Требињу пројекат Ребрендирање установа културе Западног Балкана

Foto D. Curać

Kulturni centar Trebinje prva je ustanova iz Republike Srpske koja je nosilac projekta koje dodeljuje "Kreativna Evropa".

- Razmišljajući na način da su ustanove kulture u Republici Srpskoj, BiH i regionu došle do jednog nivoa razvijenosti i da mogu da prave dobre proizvode, manifestacije, događaje, koje mogu regionalno da budu zanimljive, primetili smo da nemamo razvijene savremene sisteme komunikacije zbog čega praktično ostajemo nevidljivi za širu publiku. Naš cilj je da to unapredimo i upravo zbog toga smo kreirali projekat "Rebrendiranje ustanova kulture Zapadnog Balkana" - rekao je Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

KC Trebinje je nosilac projekta, a partneri su Muzej savremene umetnosti RS, Udruženje INK Novi Sad, Umetnička kolonija Danilovgrad, Muzej evropske civilizacije i meditirana Marselj, Institut za kulturne politike Beč i Fakultet dramskih umetnosti Beograd.

- Rad na ovom projektu je veoma složen, kao što je složen i pojam dizajna, kada je u pitanju i pojavljivanje ustanova u nekom javnom prostoru. Imamo i segmente koji se bave edukacijom mladih, zaposlenih u ustanovama kulture, ali i svega onoga što možemo zajednički da napravimo i učinimo jedan veliki pomak kada je kultura ovih prostora u pitanju - istakla je Sarita Vujković, direktor Muzeja savremenih umetnosti RS.

TREBINjE, GRAD KULTURE

PROJEKAT vredan oko 466.000 evra finansira EU kroz program "Kreativna Evropa", a trajaće 40 meseci. Slađana Skočajić, načelnik Odeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje je istakla da će ovaj projekat JU Kulturni centar uvesti u društvo velikana u regionu koji će trajno otvoriti još jedna vrata za razvoj kulture grada Trebinja.

Prva aktivnost je u toku, a radi se o odabiru osam dizajnera koji će raditi na projektu rebrendiranja.

- Pozivam sve mlade dizajnere, a naročito naše pridružene partnere. Grad Trebinje poput Banjaluke poseduje Likovnu akademiju i upravo je to naša ciljna grupa, da se naši studenti prijave, steknu nova znanja, unaprede svoj kvalitet, odnosno da dobiju jedinstveno iskustvo kreiranja vizuelnog identiteta komunikacija institucija kulture - naglasio je Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umetnosti RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024