NA NASTAVI JEDAN ĐAK: Sve više praznih osnovnih škola u Semberiji i na Majevici

B. MILOŠEVIĆ

17. 05. 2021. u 05:00

IZ godine u godinu, školske učionice širom Republike Srpske sve su praznije i sve je više praznih klupa u koje nema ko da sedne.

НА НАСТАВИ ЈЕДАН ЂАК: Све више празних основних школа у Семберији и на Мајевици

Foto B. Milošević

Dosta je područnih škola, gde učionicu ne mogu da napune ni četiri-pet kombinovanih odeljenja.

U školskoj 2020/21. u Srpskoj je upisano 250 prvačića manje u odnosu na prethodnu godinu, a u čak 92 područna odeljenja osnovnih škola nije upisan nijedan prvačić!

Demografi ističu dva osnovna razloga za ovakvu situaciju - smanjen natalitet i ruralni egzodus, odnosno iseljavanje sa seoskih područja i koncentracija u nekoliko gradskih centara u Srpskoj.

Taj trend je prisutan i u urbanoj Semberiji, a planinska, pasivnija mesta su posebna priča.

BILO I SEDAM PUTA VIŠE UČENIKA

LISTAJUĆI školske letopise Zdravko Tošić je došao do zanimljivih podataka, da je škola u Koraju otvorena davne 1882. godine, a da je u školskoj 1967/68. godini tu bilo 860 đaka, sedam puta više nego danas.

U loparskoj opštini, gastarbajterske kuće godinama su zatvorene, pa Majevičani u šali kažu da njihova sela imaju duplo više kupatila nego stanovnika.

U područnoj školi "Dositej Obradović" iz Koraja, u Milinom Selu, u školi su jedna učiteljica i samo jedan đak. Nemanja Marković, učenik trećeg razreda, i njegova učiteljica Mira Grujić u praznoj učionici.

- U Mrtvici imamo tri učenika, u Bobetinom Brdu i Puškovcu po 10, u Mirosavcima devet, i Koretašima pet učenika, dakle u šest područnih škola, ukupno 38 đaka - nabraja i sabira Zdravko Tošić, direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" u Koraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)