NIČE NOVO ETNO-SELO: Na Motajici u srbačkom selu Nožičko u planu turistička destinacija

O. NIKIČEVIĆ

11. 05. 2021. u 07:13

KADA je pre 17 godina banjalučka firma "MB Impeks" uzela na koncesiju 45 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta u srbačkom selu Nožičko, najavljeno je podizanje voćarskih zasada, a ta vest obradovala je meštane ovog kraja koji su videli šansu za zapošljavanje na sezonskim poslovima.

НИЧЕ НОВО ЕТНО-СЕЛО: На Мотајици у србачком селу Ножичко у плану туристичка дестинација

Foto Privatna arhiva

- U startu sam zasadio krušku viljamovku na 13 hektara, a nakon toga voćnjak sam širio sadnjom jabuke, dunje, kajsije i šljive na 32 hektara - priča vlasnik i direktor "MB Impeksa", Milan Balać i dodaje da na toj lokaciji godišnje proizvede oko 500 tona svežeg voća odličnog kvaliteta što predstavlja garanciju da će kvalitet imati i voćne rakije.

Voćnjak je u početku bio zatvorenog tipa, kasnije su počeli da dolaze prijatelji i poslovni ljudi, koji su se divili lepotama ovog kraja, što je vlasnika podstaklo da počne stvarati dodatne sadržaje za dolazak većeg broja posetilaca koji vole prirodu.

PODRŠKA Balać i Miholjčić, Foto Privatna arhiva

- Tako je rođena ideja o otvaranju etno-sela kome sam dao naziv "Krug ljubavi", u kome sam već podigao osam bungalova sa 24 ležaja, sve od prirodnog materijala i u starinskom stilu, salon za ručavanje, terene za košarku, odbojku i mali fudbal, postavio stolove za bilijar i stoni tenis, uredio biciklističku stazu, sagradio bazen na otvorenom i druge sadržaje - kaže Balać.

UGOVOR O KONCESIJI

ODMAH posle rata, 1996, u Banjaluci sam osnovao firmu za proizvodnju voćnih rakija za što mi je nedostajala sirovinska baza. Prijavio sam se na javni oglas za dodelu poljoprivrednog zemljišta koji je raspisalo resorno ministarstvo u Vladi RS, ponudio sam najbolje uslove i postao koncesionar na 45 hektara, počev od 2004, kaže Milan Balać.

On dodaje da se za goste pripremaju specijaliteti na ražnju, jela ispod sača, pasulj iz zemljanog lonca, roštilj i drugi specijaliteti domaće kuhinje.

Balać kaže da neće stati na ovom nivou turističke ponude i već razmišlja, da nakon pandemije, započne marketing za dovođenje gostiju iz inostranstva, jer za to postoje uslovi, a jedan od njih je blizina aerodroma u Mahovljanima koji je udaljen samo tridesetak kilometara.

PONUDA Sala za poslovne sastanke, Foto Privatna arhiva

Ovih dana, vlasnika firme u etno-selu u Nožičkom posetili su načelnik Odeljenja za privredu Srbac Marko Miholjčić i direktorka Turističke organizacije Srbac Radislava Šuščević, koji su dali punu podršku ideji o proširenju kapaciteta.

- Nova turistička destinacija u Nožičkom proširiće lepezu turističke ponude Srpca, a "Krug ljubavi" postaće prepoznatljivo mesto ne samo u ovoj regiji, već i šire - kaže Šuščevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024