MILIĆU 16 GODINA I DEVET MESECI ZATVORA: Treća presuda za ubistvo "Dječaka sa planine"

O. MATAVULJ

05. 04. 2021. u 14:39

ILIJA Milić (74) iz Kotor Varoša osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 16 godina i devet meseci zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića (35), aktera dokumentarnog filma "Dječak sa planine", te nedozvoljenog posedovanja oružja.

МИЛИЋУ 16 ГОДИНА И ДЕВЕТ МЕСЕЦИ ЗАТВОРА: Трећа пресуда за убиство Дјечака сa планине

Foto Glas Srpske

To je treća presuda koja Miliću izrečena, budući da je u dva navrata Vrhovni sud Republike Srpske ukidao prvostepenu presudu i postupak vraćao na novo suđenje. Prvo je osuđen na 16 i po godina, a potom na 16 godina i devet meseci i sada mu je izrečena ista kazna.

Zločin se dogodio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša. U presudi se navodi da je Milić u zasedi čekao Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je naišao prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv ubistva bio je višegodišnji sukob dve porodice zbog vodovoda.

U presudi se navodi da je pre zločina Milić uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta, kuda Vasilj obično vodi stoku na ispašu i pojilo. Kada je Vasilj naišao Milić je sa udaljenosti od oko dva metra prema njemu ispalio rafal. Dva metka pogodila su ga u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mestu je ostao mrtav.

Milić je s puškom u rukama otišao kući i telefonom je pozvao policiju. Saopštio im je da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selu da se preda. Do dolaska policije zapucao je i prema Vasiljevom ocu Nedeljku Kneževiću, kojeg srećom nije pogodio. Nakon toga je uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)