CENE GORIVA KRENUĆE U RIKVERC! Konačno se stabilizuje stanje na benzinskim pumpama na području Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 03. 2021. u 08:12

NAKON što su cene naftnih derivata od početka ove godine konstantno rasle, i u proseku je litra goriva na pumpama u Srpskoj sada u martu skuplja za oko 20 feninga nego u januaru, konačno će u narednim danima krenuti blagi pad cena naftnih derivata na pumpama u RS, kažu sagovornici "Novosti".

ЦЕНЕ ГОРИВА КРЕНУЋЕ У РИКВЕРЦ! Коначно се стабилизује стање на бензинским пумпама на подручју Републике Српске

Foto Novosti

Pojeftinjenje će se, kako kažu, zasad kretati od nekoliko feninga po litri, ali za građane je najbitnije da će cene goriva krenuti nadole.

- S obzirom na činjenicu da je svetska berza sirove nafte prilično nestabilna, i da je u prethodnom periodu došlo do blagog pada cena sirove nafte na njoj, distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj očekuju da će i rafinerije u okruženju od kojih nabavljaju gorivo spustiti svoje cene kako bi cena goriva u Srpskoj bila snižena - kaže Dragan Trišić, predsedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

TREND Dragan Trišić, Foto RTRS

Trišić ističe da na domaćem naftnom tržištu poslednjih nekoliko dana imamo stagnaciju cena na benzinskim pumpama, odnosno stabilizaciju, i prekinut je trend povećanja cena koji se mogao videti u periodu februar-mart.

On je dodao da su cene u Srpskoj i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH do 10 feninga i da uprkos padu na berzi u istom periodu ulazne rafinerijske cene zadržavaju isti nivo, što automatski onemogućava da na benzinskim pumpama dođe do sniženja cena.

- Trenutno se cene kreću po litru od 1,92 do 1,99 KM za benzin, 1,92 do 2,06 KM za ED5, TNG je od 1,09 do 1,16 KM, dok su premijum goriva više od dve marke - objasnio je Trišić.

POSKUPELE OSNOVNE NAMIRNICE

IZ Udruženja potrošača kažu da je rast cene goriva od početka godine dovelo i do porast cena žiovotnih namirnica u celoj BiH i RS, gde cene "divljaju". Brašno, ulje, pileće meso, i jaja samo su neki od artikala gde su cene porasle, a gde se veća cena pravda skupljim gorivom.

Poređenja radi navode cenu litre jestivog ulja koje je pre nekoliko meseci bilo 1,8 KM, a sada je 2,5 KM.

On podseća i da nameti države (akciza 0,30 KM, taksa za puteve 0,15 KM, taksa za auto-puteve 0,25 KM i PDV) koji su sadržani u svakoj litri goriva i dalje su na istom nivou iznad jedne KM, što svakako utiče na krajnju cenu goriva na benzinskim pumpama.

Foto Novosti

- Za benzinska goriva su nameti viši za pet feninga jer se akciza za ova goriva plaća 0,35 KM po litri. Kao što može da se vidi, marža distributera nafte i naftnih derivata u RS je daleko najniža u regionu, iako distributeri u RS snose troškove poslovanja kao što su distribucija goriva, režija za benzinske pumpe i plata zaposlenih radnika - pojašnjava Trišić.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana "Don" iz Prijedora, kaže da udruženja za zaštitu prava potrošača iz RS smatraju da i Vlada RS mora da uvedu neke mere što se tiče goriva.

- Gorivo više nije luksuz, nego je pokretač proizvodnje i sigurno je da diktira mnogo drugih cena i usluga - kazala je Marićeva.

Ona je dodala da je jedan od problema i što postoje velike razlike u cenama od pumpe do pumpe širom RS.

- Mi uvek imamo opravdanje da je gorivo nabavljeno u onom periodu kada je bila viša cena na svetskom tržištu - ističe Marićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)