BOLNICE PUNE, ODLAŽU SE OPERACIJE: Alarmantna situacija u Republici Srpskoj zbog kovida 19, zdravstveni sistem pod pritiskom

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 03. 2021. u 07:13

ZDRAVSTVENI sektor u RS je pod velikim pritiskom. Broj kovid pacijenata u bolnicama RS je prešao 1.000 i spremaju se novi kapaciteti za smeštaj obolelih.

БОЛНИЦЕ ПУНЕ, ОДЛАЖУ СЕ ОПЕРАЦИЈЕ: Алармантна ситуација у Републици Српској због ковида 19, здравствени систем под притиском

Foto Novosti

Zbog velikog priliva pacijenata u UKC RS u Banjaluci je obustavljen i operativni program i zatvorene su ambulante. Medicinski radnici Srpske apeluju na građane da se paze i budu strpljivi. S druge strane, zbog mera zaštite su zatvorene ugostiteljske i zanatske radnje, a radnici i vlasnici su protestovali u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i traže pomoć od Vlade RS jer im je zabranjen rad.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS kaže da je situacija u RS alarmantna, a da je najteža situacija u Bolnici Gradiška koja ide u reorganizaciju i prelazi u kovid režim rada i sarađivaće sa bolnicom u Prijedoru.

- Kapaciteti koje imamo u RS u narednim danima možda ne budu dovoljni i moraćemo da otvaramo nove. Banja Slatina je spremna - rekao je ministar.

PROTESTI U CENTRU BANjALUKE

VIŠE od stotinu radnika u ugostiteljstvu i zanatskim delatnostima okupilo se juče ispred Palate predsednika RS u Banjaluci. Od nadležnih traže da ne zatvaraju te delatnosti.

ZAHTEVI Protesti ugostitelja i zanatlija u Banjaluci, Foto S. Mišljenović

Poručili su i da ako već stavljaju katanac na njihove radnje, da im se obezbede minimalna primanja. U jednom trenutku pred okupljene je izašla i Žandarmerija i pokušala da ih rastera, ali su ipak odustali i povukli se. Nakon sat vremena protesta okupljenih su se razišli, uz poruku da će doći i narednih dana.

On poručuje da ima dovoljno zaštitne opreme i lekova i navodi da je klinička slika pacijenata mnogo teža i da se duže leče kada dođu u bolnicu.

- Prešli smo broj od hiljadu pacijenata u bolnicama. Pošto se često poredi stanje sa novembrom, tada je početna pozicija u bolnicama bila 177 pacijenata, a u ovom talasu je bilo 470 osoba u bolnicama na početnoj poziciji. Bolnice nisu ni izašle iz drugog talasa, a već su ušle u treći. U novembru je bila stabilizacija nakon pet sedmica, a sada podaci ne govore u prilog poboljšanju situacije - rekao je Šeranić, i dodao da što se tiče Banjaluke i u UKC RS ponovo se stavljaju u funkciju novi kapaciteti, jer je lokacija Paprikovac popunjena.

Alen Šeranić, Foto Vlada RS

Nataša Mijatović, medicinska sestra iz Urgentnog centra UKC RS koji je u kovid-sistemu, poručila je da su kapaciteti puni i da nema nijedno slobodno mesto i poručila da smeštaju pacijente po hodnicima.

- Ljudi nam umiru na rukama, radimo u teškim uslovima, bez slobodnih dana, bez bolovanja, molim građane i pacijente da budu strpljivi - poručila je Mijatovićeva.

Doktorka iz UKC RS Slavica Zeljković poručila je da kroz dnevni centar, kako kovid tako i nekovid, u toku jednog dana prođe više od 500 pacijenata.

- Mi smo dostigli svoje limite. U situaciji smo da ćemo, ako nas građani ne podrže, doći do toga da nećemo imati prostora i ljudstva da zbrinemo kovid i nekovid pacijente - istakla je Zeljkovićeva.

Inače, u poslednja 24 sata obolelo je još 213 osoba, a 16 je preminulo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna