POSLEDICE TEŠKE, A KAZNE MIZERNE: Blaga sudska politika za počinioce najtežih oblika ugrožavanja saobraćaja u RS, nema maksimalnih presuda

O. MATAVULj

15. 03. 2021. u 09:11

SUDOVI u Srpskoj izrazito su blagi u kažnjavanju najtežih oblika saobraćajnih nesreća i nijednom obesnom, pijanom ili drogiranom vozaču za izazivanje smrti jedne ili više osoba nisu izrekli maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora!

ПОСЛЕДИЦЕ ТЕШКЕ, А КАЗНЕ МИЗЕРНЕ: Блага судска политика за починиоце најтежих облика угрожавања саобраћаја у РС, нема максималних пресуда

Foto O: Matavulj

Najveća kazna, koja je od reforme pravosuđa 2003. godine, izrečena počiniocu takvog nedela je sedam godina zatvora. Presudu je septembra 2010. izrekao Okružni sud u Trebinju Dejanu Deliću iz Trebinja koji je na Đurđevdan te godine izazvao udes u kojem su poginuli Miroslav i Mirjana Šapurić, roditelji tada dvoje maloletne dece. Delić je priznao da je pijan i drogiran, vozeći 128 kilometara na sat na mestu gde je ograničenje 40, "pasatom" udario u zid.

Pre, ali i posle reforme pravosuđa, na drumovima u Srpskoj živote je izgubilo na hiljade ljudi. Bilo je sličnih, ali i težih udesa od ovog. Zakoni su se menjali, maksimalna kazna je povećana sa 12 na 15 godina zatvora, ali od Delića niko nije dobio veću kaznu.

Na približnu presudu, čekalo se punih 10 godina. U februaru je Okružni sud u Banjaluci nepravosnažno osudio Nisveta Mujkića na šest i po godina zatvora jer je "golfom" u Prnjavoru usmrtio Vanju Rudić (13). Mujkić je priznao da je kritičnog dana popušio džoint. Vozio je pijan, nasilničkom vožnjom, i na trotoaru pregazio devojčicu.

Zvuči neverovatno, ali podaci Zavoda za statistiku RS (od 2010), ali i okružnih sudova ukazuju da je samo još jedan optuženi dobio kaznu od pet godina. Radi se o presudi koju je takođe izrekao Okružni sud u Trebinju, i to Ranku Petroviću iz Foče koji je 2010. pijan "golfom" usmrtio supružnike Anđu i Aleksu Markovića iz Miljevine, koji su se peške kretali uz ivicu puta.

MINISTARSTVO BEZ PODATAKA

POMALO je neverovatno, ali Ministarstvo pravde RS nema statističke podatke o visinama kazni za pojedinačna krivična dela. Kada smo tražili podatke, uputili su nas na svaki sud pojedinačno. Zanimljivo je da ni pojedini sudovi ne vode statistiku, pa svaku presudu moraju pregledati ponaosob, kako bi izvukli traženi odgovor. Samo Zavod za statistiku RS ima određene podatke.

Dario Prodanović je 2017. osuđen na četiri i po godine zatvora jer je pijan sa 2,13 promila alkohola u krvi, udario u "pasat" u kojem su poginuli Danijel Ljubojević i Aleksandar Vrhovac.

Veliki je broj nesreća u kojima su izgubljena po dva ili čak tri života, ali u Srpskoj više nijedan optuženi nije dobio više od četiri godine zatvora. Poznat je i slučaj Branke Balaban koja je u martu 2009. na pešačkom prelazu u banjalučkom naselju Borik usmrtila Alju Gazibarić (4) i njenog dedu Momčila Kuridžu, za šta je osuđena na tri i po godine zatvora.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci dr Ivanka Marković smatra da je u Srpskoj saobraćajni kriminal neopravdano zanemaren, posebno kada je reč o najtežim oblicima.

- Nama najviše ljudi gine u saobraćajnim nesrećama, i s pravom se pitamo zašto je kaznena politika preblaga - smatra Markovićeva.

Foto O: Matavulj

FEDERACIJA RIGOROZNIJA

POREĐENjA radi, u Federaciji BiH 2019. Almir Ejubović je osuđen na 15 godina i 10 meseci zatvora zbog nesreće na auto-putu u kojoj su poginule tri devojke, njegove saputnice. Sanjin Sefić je prošle godine osuđen na 16 i po godina zatvora jer je "golfom 6" prošao na crveno svetlo i usmrtio dve devojke, a zatim pobegao s mesta nesreće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!