POTVRĐENA PRESUDA U PREDMETU „UNIKAT“: Šeraniću, Đajiću i Trniniću 15 godina zatvora

O. MATAVULJ

23. 02. 2021. u 12:54

ПОТВРЂЕНА ПРЕСУДА У ПРЕДМЕТУ „УНИКАТ“: Шеранићу, Ђајићу и Трнинићу 15 година затвора

Foto: Arhiva

VRHOVNI sud Republike Srpske potvrdio je presudu Sanelu Šeraniću (34) i Deanu Đajiću (31) iz Banjaluke, te Danijelu Trniniću (38) iz Kostajnice kojom su osuđeni na 15 i po godina zatvora zbog uzgoja marihuane u jednoj od najvećih laboratorija ikada otkrivenih u Srpskoj.

Šeranić je osuđen na šest i po godina zatvora, Trninić je dobio pet i po, a Đajić tri i po godine. Svi su oglašeni krivim za neovlaštenu proizvodnju i promet droge, dok su Šeranić i Trninić osuđeni i za nedozvoljeno posjedovanje 850 grama eksploziva i automatske puške.

- Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i tužilaštvo i branioci optuženih, ali su obje odbijene kao neosnovane. Sudsko veće u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci, koja je sada pravosnažna - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Prema presudi optuženi su od februara do jula 2019. godine uzgajali marihuanu u iznajmljenoj hali u Trnu kod Laktaša. Halu su pretvorili u specijalizovanu laboratoriju za uzgoj droge, sa najsavremenijom opremom, u kojoj je policija otkrila 756 stabljika indijske konoplje. Biljke su bile visoke između 120 i 210 centimetara, a otkriveno je i 1,8 kilograma osušene marihuane, te eksploziv i oružje.

Šeranić i Trninić osuđeni su i da su od 2018. godine uzgajali marihuanu u kući u ulici Janka Veselinovića, gdje je otkriveno još 62 grama marihuane. I Đajić je imao dopunski posao i marihuanu je uzgajao u potkrovlju kuće u Banjaluci, gde je otkrivena mini laboratrija i 240 grama suve "trave".

U presudi se navodi da se velika laboratorija nalazila u hali, sa oko 600 kvadratnih metara, koju je Šeranić unajmio od vlasnika "Big radija" i nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika Banjaluke LJubiše Buce Kragulja, koji nije imao pojma u koje svrhe je ona korištena.

Zanimljivo je da je Šeranić ugovor o zakupu sklopio pomoću lažnog slovenačkog pasoša na ime Sretko Rožić iz LJubljane. Tokom suđenja Kragulj je posvedočio da mu je rečeno da će se hala koristiti za recikliranje plastike, te da će u njoj raditi firma iz Slovenije. Mesečna zakupnina hale je iznosila 3.000 KM, a Kragulj je u sudnici Šeranića prepoznao kao čoveka koji mu se predstavio kao Rožić.

Laboratorija u Trnu je otkrivena 15. Jula 2019. godine u policijskoj akciji "Unikat", kada su optuženi i uhapšeni. Osim droge i oružja policija je tada pronašla i zaplenila još 30.569 evra i 2.200 franaka.


SPORAZUM

U predmetu "Unikat" ranije je na tri godine i deset meseci zatvora osuđen Nenad Dragišić (31), koji se nagodio s tužilaštvom i sklopio sporazum o priznanju krivice. Zanimljivo je da je i on imao dvostruki identitet, te ličnu kartu Srbije na ime Marko Kecman, koju je izdata od strane PU Sremska Mitrovica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

23.02.2021. 15:26

Nagodbe i cenkanje sa sudom je deo organizovanog kriminala gde i pravnici ucestvuju ,,pored svih dokaza nem nagodbe,,ovi su osudjeni na smesno male kazne ,to je samo za posedovanje oruzja ,ovo za drogu je proslo "ispod stola " ,,nagodba ,,pola pola

Sasa

23.02.2021. 17:54

Trebali su da se brane da je to industrijska konoplja i da se napadom na njih gadja vrh vlasti. Onda ne bi dobili nista kao sto ce biti u Srbiji.