PROJEKTI ZA ŽRTVE NASILJA: Finansijska pomoć Evropske unije ženama u BiH koje trpe porodično maltretiranje

V. BLAGOJEVIĆ

20. 02. 2021. u 07:13

ПРОЈЕКТИ ЗА ЖРТВЕ НАСИЉА: Финaнсиjскa пoмоћ Eврoпскe униje жeнaмa у БиХ које трпе пoрoдичнo малтретирање

Sigurna kuća u Modriči / Foto V. Blagojević

UDRUŽENJE građana "Budućnost" iz Modriče i Fondacija "Infohaus" iz Sarajeva započeli su realizaciju projekta "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici".

Projekat finansira Evropska unija sa 210.000 evra, a realizovaće se u saradnji sa osam sigurnih kuća u BiH u narednih 36 meseci koliko će trajati realizacija projekta, 40 žena žrtava nasilja, biće podržano u razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti putem samozapošljavanja i finansijske nezavisnosti.

Od projekta se očekuje da doprinese smanjenju nasilja i diskriminacije žena žrtava nasilja.

- Ovaj projekat je zamišljen da pruži konkretnu ekonomsko-finansijsku podršku žrtvama nasilja u porodici, bivšim i sadašnjim korisnicama sigurnih kuća u BiH. Stvoriće se prilika da se one bave raznim zanimanjima kao što su kozmetički i frizerski saloni, porizvodnja testenina i slično. Odnosno radiće ono za šta imaju afinitet. Visina granta je 3.000 evra po korisnici, tako da će se pokrenuti jedan lep biznis - naglasila je Jelena Mišić, direktorka UG "Budućnost".

Putem Sigurne kuće u proteklih 20 godina u Modriči su načinjeni brojni koraci u zaštiti žena. Kako kažu, nasilje nad ženama najviše je prisutno u ruralnim područjima, gde žena bez ekonomske nezavisnosti ne može da izađe iz tog kruga.

- Mi radimo dosta na zapošljavanju žrtava, tako smo prošle godine zaposlili osam žena. Nastojimo da uspostavimo saradnju sa poslodavcima koji bi mogli da ih zaposle ili pruže neku drugu podršku ženama koje su bivše ili sadašnje korisnice Sigurne kuće. Međutim, ono što je problem jeste što 90 odsto žena koje borave u Sigurnoj kući nakon toga se vrate nasilniku iz razloga što su ekonomski zavisne od njega - ističe Ana Cvijanović, stručna saradnica za ekonomsko osnaživanje UG "Budućnost".

POVEĆAN BROJ SOS POZIVA

ISTRAŽIVANJA pokazuju da je svaka peta žena u BiH bila žrtva svog partnera, a samo je 5,5 odsto njih potražilo pomoć nadležnih institucija. Međutim, pandemija virusa korona dodatno je pogoršala situaciju, jer se prema informacijama sigurnih kuća broj poziva na SOS telefone povećao za 20 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)