PROJEKTI ZA ŽRTVE NASILJA: Finansijska pomoć Evropske unije ženama u BiH koje trpe porodično maltretiranje

V. BLAGOJEVIĆ

20. 02. 2021. u 07:13

UDRUŽENjE građana "Budućnost" iz Modriče i Fondacija "Infohaus" iz Sarajeva započeli su realizaciju projekta "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici".

ПРОЈЕКТИ ЗА ЖРТВЕ НАСИЉА: Финaнсиjскa пoмоћ Eврoпскe униje жeнaмa у БиХ које трпе пoрoдичнo малтретирање

Sigurna kuća u Modriči / Foto V. Blagojević

Projekat finansira Evropska unija sa 210.000 evra, a realizovaće se u saradnji sa osam sigurnih kuća u BiH u narednih 36 meseci koliko će trajati realizacija projekta, 40 žena žrtava nasilja, biće podržano u razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti putem samozapošljavanja i finansijske nezavisnosti.

Od projekta se očekuje da doprinese smanjenju nasilja i diskriminacije žena žrtava nasilja.

- Ovaj projekat je zamišljen da pruži konkretnu ekonomsko-finansijsku podršku žrtvama nasilja u porodici, bivšim i sadašnjim korisnicama sigurnih kuća u BiH. Stvoriće se prilika da se one bave raznim zanimanjima kao što su kozmetički i frizerski saloni, porizvodnja testenina i slično. Odnosno radiće ono za šta imaju afinitet. Visina granta je 3.000 evra po korisnici, tako da će se pokrenuti jedan lep biznis - naglasila je Jelena Mišić, direktorka UG "Budućnost".

Putem Sigurne kuće u proteklih 20 godina u Modriči su načinjeni brojni koraci u zaštiti žena. Kako kažu, nasilje nad ženama najviše je prisutno u ruralnim područjima, gde žena bez ekonomske nezavisnosti ne može da izađe iz tog kruga.

- Mi radimo dosta na zapošljavanju žrtava, tako smo prošle godine zaposlili osam žena. Nastojimo da uspostavimo saradnju sa poslodavcima koji bi mogli da ih zaposle ili pruže neku drugu podršku ženama koje su bivše ili sadašnje korisnice Sigurne kuće. Međutim, ono što je problem jeste što 90 odsto žena koje borave u Sigurnoj kući nakon toga se vrate nasilniku iz razloga što su ekonomski zavisne od njega - ističe Ana Cvijanović, stručna saradnica za ekonomsko osnaživanje UG "Budućnost".

POVEĆAN BROJ SOS POZIVA

ISTRAŽIVANjA pokazuju da je svaka peta žena u BiH bila žrtva svog partnera, a samo je 5,5 odsto njih potražilo pomoć nadležnih institucija. Međutim, pandemija virusa korona dodatno je pogoršala situaciju, jer se prema informacijama sigurnih kuća broj poziva na SOS telefone povećao za 20 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći