NESRAZMERNO BOGAĆENJE POD LUPOM! Srpska po ugledu na Srbiju počela izradu zakona o ispitivanju porekla imovine

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 02. 2021. u 08:12

NAJJAČA i vladajuća stranka u RS, SNSD počela je izradu Zakona o ispitivanju porekla imovine RS, a kao osnovu za izradu zakona koristi se isti zakon koji je usvojen u Srbiji i čija primena počinje ovog proleća.

НЕСРАЗМЕРНО БОГАЋЕЊЕ ПОД ЛУПОМ! Српска по угледу на Србију почела израду закона о испитивању порекла имовине

Foto D. Pozderović

Iz SNSD poručuju da bi zakon mogao biti usvojen u maju ove godine i traže podršku svih parlamentarnih stranaka RS. U izradu zakona su uključeni i Poreska uprava RS, MUP RS i Agencija za bankarstvo RS.

Kako "Novosti" saznaju, novim zakonskim rešenjem postupak protiv nekog lica za utvrđivanje porekla imovine biće pokrenut ukoliko u najviše tri uzastopne kalendarske godine ta osoba ima uvećanje imovine, a gde postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 300.000 maraka!

Iako je opozicija u RS pre par godina predlagala Zakon o ispitivanju porekla imovine i tražila da se proveri kako je sticana imovina, pogotovo u ratnim i posleratnim godinama mnogih javnih ličnosti, taj zakon nije usvojen. Iz opozicije kažu da će sačekati finalnu verziju predloga zakona pa će dati svoje mišljenje kroz amandmane.

Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP u NSRS, kaže da je društvo u RS opterećeno kriminalom i korupcijom u svim porama što je dovelo do velikog raslojavanja društva.

- Na jednoj strani imate veoma bogate ljude, a na drugoj sirotinju koja preživljava. Nema srednjeg sloja društva. Problem je i što se bogatstvo stiče na sumnjiv način. Sad je SNSD kao najjača stranka izašla sa idejom usvajanja zakona o poreklu imovine. Ovde se otvara pitanje da li je to naknadna savest ili se iza inicijative krije nešto drugo - kaže Bundalo.

On ističe da je dobro što zakon ide u skupštinsku proceduru, a PDP će insistirati da zakon bude što objektivniji i jednak za sve bez izuzetka jer u protivnom gubi svrhu.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD, kaže da je cilj usvajanja pomenutog zakona suzbijanje kriminala i korupcije u RS.

- Zakon mora poštovati ljudska prava i ne sme se primenjivati selektivno i protiv neistomišljenika - kaže Mazalica.

On pojašnjava da se u zakonu mora napraviti balans gde je i na kome teret dokazivanje.

- Institucije moraju dokazati da je neko stekao nelegalno imovinu, a ne terati ljude da dokazuju. Zakon treba da bude pravičan i da bude sproveden u praksi - ističe Mazalica.

Ivana Korajlić, izvršni direktor "Transparensi Inetrnešnala" za BiH kaže da se kod pomenutog zakona mora razdvojiti priča o imovini funkcionera i građana, jer uporno se priča fokusira na proveru imovine nosioca funkcija, što nije dobro.

- Zakon mora biti urađen da svi podležu proveri ako ima elemnata krivičnog dela i bez ikakvih podela. Tek tada će biti koristi od njega - ističe Korajlićeva.

ZAKON U SRBIJI OD MARTA!

KADA je reč o Srbiji, ukaz o proglašenju Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu potpisan je 3. marta 2020, a njegova primena počeće 3. marta ove godine. Zakonom u Srbiji, koji ima 29 članova, propisano je da će za vođenje postupka utvrđivanja imovine i posebnog poreza biti nadležna Poreska uprava, u kojoj će se obrazovati posebna organizaciona jedinica. Rukovodioca te jedinice postavljaće Vlada a na predlog ministra finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju