UHAPŠENI ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA: Privedeno sedam pripadnika tzv. Armije BiH

O. M.

16. 12. 2020. u 11:52

AGENCIJA za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsila je jutros u Tuzli i Sapni sedam nekadašnjih pripadnika tzv. Armije BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Zvornika.

УХАПШЕНИ ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА: Приведено седам припадника тзв. Армије БиХ

Ognjen Matavulj

Kako saznaju "Novosti", Tužilaštvo BiH potvrdilo je da su jutros u akciji SIPA uhapšeni Šemsudin Muminović (58), Džemo Galjić (57), Ćamil Ahmetović (55), Rasim Omerović (52), Asim Alić (61), Fadil Mujić (72) i Ismet Memić (50). Svi se terete za zločine počinjene tokom napada na sela u opštini Zvornik u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine.

Portparol SIPA Luka Miladinović kaže da se osumnjičenima na teret stavljaju zločini počinjeni u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine na području Zvornika i Sapne.

- U saradnji sa MUP Republike Srpske jutros je u Tuzli i Sapni uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin. Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati Tužilaštvu BiH u dalju nadležnost - rekao je Miladinović.

Pripadnici tzv. Armije BiH, koje je SIPA uhapsila u Tuzli i Sapni, terete se za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela u okolini Zvornika, kao i za zločin nad zarobljenicima u kojima je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

- Osumnjičeni su kao pripadnici Teritorijalne odbrane i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline. Terete se da su učestvovali u ubistvima, mučenju, odnosno namernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola, te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U saopštenju se navodi da su počinjeni zločini rezultirali ubistvima oko 20 Srba.

- Nakon ispitivanja osumnjičenih tužilac će doneti odluku o daljim aktivnostima u predmetu - navode u Tužilaštvu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)