PO ZLU I SRBOMRSTVU PAMTE BISERU TURKOVIĆ: Srpskoj omladini zabranila da pevaju i igraju u Kataru, danas traži ukidanje RS

N. Đurić

13. 12. 2020. u 15:35

POGOTOVO u Derventi po ucenama, samovolji, skandaloznom i nediplomatskom ponašanji, tačnije po zlu i prepoznatljivom gestu srbomrstva pamte aktuelnu ministarku inostranih poslova u Savetu ministara BiH Biseru Turković.

ПО ЗЛУ И СРБОМРСТВУ ПАМТЕ БИСЕРУ ТУРКОВИЋ: Српској омладини забранила да певају и играју у Катару, данас тражи укидање РС

Foto: N. Đurić

Ovih dana ovaj, "radikalni islamista", kako je kvalifikuje Dževad Galijašević, ekspert za terorizama, pozvala je na ukidanje Republike Srpske, a predstavnika srpskog naroda u predsedništvu BiH uporedila sa Hitlerom, a pre nepunu godinu, prisećaju se Dervenćani, srpskoj omladini je zabranila da igraju i pevaju na Festivalu kulturnih različitosti u Dohi.

Kako su "Novosti" pisale, derventsko KUD "Bosiljak" nije otputovalo u Katar na Međunarodni festival folklora, u suorganizaciji UNESK-a, jer mu je Turkovićeva, kao tadašnji ambasador u toj zemlji, zabranila nastup. Srpska omladina iz Dervente, međutim, nije pristala na njen ultimatum i ucenu.

- Žalosno i nedopustivo je da je jedna takva osoba i danas na nekom značajnom mestu - kaže Stana Nagradić, kulturno-umetnički rukovodilac "Bosiljka".

Ona se priseća da je "Bosiljak", u februaru prošle godine, odbio zahtev ambasade BiH u Katru, tačnije Turkovićeve, da derventski folkloraši, umesto na Međunarodnom festivalu, isključivo nastupaju na svečanosti povodom 1. marta, koji se u delu FBiH slavi kao "dan nezavisnosti BiH".

- Uprkos tome što smo imali zvaničan poziv domaćina za Međunarodni festival i već uplaćene avionske karte, ambasadorka Turkovićeva je Katru zapretila "međunarodnim incidentom". Čak, kako je navela, ugrožavanjem odnosa BiH i Katara. Naravno, nismo naseli na njeno "kukavičije jaje", ni otputovali na njenu svečanost koja se ne priznaje u Srpskoj - kaže Nagradićeva.

Očekivanja u Srpskoj su, sudeći po mnogobrojnim žestokim reakcijama, da najnoviji izliv srbomzstva Bisere Turković ne prođe samo na verbalnim osudama.

Podsetimo, u poznatom derventskom slučaju, tadašnji ministar inostranih poslova u tehničkom mandatu Igor Crnadak nije uspeo da smeni skandaloznu i samovoljnu ambasadarku uz konstataciju da mu se „ i ne javlja na telefonske pozive“. Baš kao što to nije uspelo ni tada a i danas članu predsedništva BiH, Miloradu Dodiku.

I to sve dok su do sada brojni srpski ambasadori smenjivani, bez posebnih obrazloženja.

- Zahtevam hitno izvinjenje ministarke Turković srpskom narodu - oglasio se, uz "oštru osudu", predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, dok se Nikola Špirić, njegov stranački kolega, ipak, javno založio za njenu-smenu.

Stiče se utisak da je ponajdalje u svojim kategoričkim osudama otišao ekspert Dževad Galijašević.

- Bisera Turković je radikalni islamista koja svojim izjavama protiv Republike Srpske i njenih predstavnika priziva rat i takvoj osobi nije mesto ni u zajedničkim institucijama niti u BiH. Onaj ko želi dobro BiH treba da otera Biseru Turković i time otera fašističke ideologije, ideoligije mržnje, Handžar divizije, odreda `El mudžahid`, raznih islamista i Mladih muslimana - kaže, za "Novosti", Galijašević.

Ovaj istaknuti stručnjak za borbu protiv terorizma tvrdi da to što "Turkovićeva radi predstavlja direktno razbijanje BiH", pa postavlja pitanje zašto o svemu tome ćute i ne reaguju američka, nemačka i druge ambasade i zvaničnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)