PREMINULO 16 OSOBA U Republici Srpskoj 646 novozaraženih koronom

R.S.

03. 11. 2020. u 11:34

U REPUBLICI Srpskoj je u protekla 24 sata testirano ukupno 1254 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod još 646 osoba.

ПРЕМИНУЛО 16 ОСОБА У Републици Српској 646 новозаражених короном

Foto: D. Pozderović

Takođe, prijavljeno je 16 novih smrtnih slučajeva. Radi se o deset muškaraca i šest žena srednje i starije životne dobi iz Banjaluke (dve osobe), Prijedora (četiri osobe), Gradiške, Stanara, Bijeljine, Novog Grada, Bileće, Srpca, Prnjavora, Istočnog Novog Sarajeva, Dervente i Šamca.

U 17 opština u Srpskoj su zabilježeni dvocifreni brojevi novozaraženih od virusa korona,  a najviše novoobolelih je u grupi od 30 do 49 godina.

Prema mestu prebivališta, 134 osobe su iz Bijeljine, 85 iz Banjaluke, 48 iz Gradiške, 36 iz Prijedora, 35 iz Doboja, 34 iz Laktaša, 29 iz Foče, 25 Teslića, 23 iz Prnjavora, po 20 iz Dervente i Šamca, 17 iz Modriče, 14 iz Kotor Varoša, 13 iz Srpca, 12 iz Kozarske Dubice, po deset iz Vlasenice i Mrkonjić Grada, po osam iz Berkovića, Zvornika i Milića, sedam iz Šekovića, šest iz Šipova, pet iz Nevesinja, po četiri iz Istočnog Novog Sarajeva i Trebinja, po tri iz Novog Grada, Petrova, Han Pijeska i Čajniča, po dve iz Istočne Ilidže, Pala, Sokoca, Srebrenice, Stanara, Ugljevika i Čelinca i po jedna iz Bratunca, Broda, Novog Goražda, Oštre Luke i Rogatice.

Trenutno je 876 hospitalizovanih, a povećan je broj pacijenata na respiratoru i trenutno je  34 pacijenata na respiratoru u Univerzitetsko - kliničkom centru RS i 21 u ostalim bolnicama.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je na zabrinjavajuće brojke i istaknuo da dnevni podaci ne opadaju.

- Očekujemo da lokalne zajednice donesu mere koje mogu biti oštrije nego narepubličkom nivou  - kazao je Zeljković.

Epidemiolozi iz Instiuta su upozorili da se nalazimo se u situaciji visoke transmisije, odnosno brzog širenja virusa.

- Epidemiološka situacija se ne može promeniti preko noći. Čak i ako dođemo u situaciju da imamo manji broj novozaraženih, promenu situacije u bolničkom sektoru možemo videti tek za nekoliko sedmica - istaknuto je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna