NA REPUBLIČKOM NIVOU BIĆE OBELEŽAVANA JOŠ DVA DOGAĐAJA: Dan sećanja na ubijeni decu u NDH i Spasavanje savezničkih pilota, operacija Halijard

S.M.

12. 10. 2020. u 12:52

NA republičkom nivou biće obeležavana još dva događaja - Dan sećanja na ubijenu i umorenu đecu u NDH i Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine - operacija Halijard-Vazdušni most u rejonu Doboja, Ozrensko selo Bojanić, odlučio je danas na sednici Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

НА РЕПУБЛИЧКОМ НИВОУ БИЋЕ ОБЕЛЕЖАВАНА ЈОШ ДВА ДОГАЂАЈА: Дан сећања на убијени децу у НДХ и Спасавање савезничких пилота, операција Халијард

Foto SRNA

-Dan sećanja na ubijenu đecu u NDH biće obeležavan u Gornjem Jelovcu, 19. jula kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gde je sahranjeno 312 ubijenih lica iz Jelovca i okolnih sela, među kojima je i 75 dece mlađe od 14 godina.

Ovo je mesto stravičnog pokolja u širem području Kozare, u kojem se nalaze tri masovne grobnice ubijenih civila u Drugom svetskom ratu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Bestijalnost NDH najbolje oslikavaju zločini nad decom, jer je za njih ustaška vlast organizovala posebne dečije logore od kojih su, pored Jasenovca, najpoznatiji Jastrebarsko i Sisak.

-Prema podacima istoričara Dragoja Lukića, na stratištima logora Jasenovac umoreno je 19.432 dečaka i devojčica, što je najveće stradanje đece u ovom delu sveta. Samo sa područja Kozare, u logor Jasenovac odvedeno je i ubijeno 11.194 dece, koja su u proseku imala šest godina, podsećaju u Odboru.

Foto RTRS

Odbor je prihvatio inicijativu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da 3. oktobra bude obeležavano Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine - operacija Halijard-Vazdušni most u rejonu Doboja, Ozrensko selo Bojanić.

Operacija Halijard je bila najveća akcija spasavanja savezničkih snaga, koja se odigrala u Drugom svetskom ratu.  Ovu operaciju 1944. godine zajedno su izvodile vazdušne snage SAD i Jugoslovenska vojska u otadžbini. Na ovaj način su spasili više od 500 savezničkih pilota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio