CENA PALA NA 0,30 PFENINGA: Na visoravni Borike krompir rodio kao nikad pre (FOTO)

R.Milović

08. 10. 2020. u 21:36

NA Borikama iznad Rogatice, dobrom rodu krompira, doprinele su česte letnje kiše.

ЦЕНА ПАЛА НА 0,30 ПФЕНИНГА: На висоравни Борике кромпир родио као никад пре (ФОТО)

Foto: R.Milović

Rod je neuporedivo veći  od prošlogodišnjeg kada je ubrano blizu 1.200 tona semenskog i oko 4.000 t krompira za jelo. 

I sadnja je bila veća, a rekordnu sadnju na 393 ha krompirom su zasalila individualna poljoprivredna domaćinstva, a razliku do 500 ha zasadili su PP „Solana produkt“, „Agromont“ „Agroplod“ i d.o.o. „Agros“, koji raspolažu Hladnjačama. Bez mogućnosti za duže skladištenje, individualni proizvođači su sada prinuđeni da krompir prodaju po ceni od 0,30 pfeninaga (trećina od 1 marke).

Proizvođači krompira, ovde uglavnom koriste semenske sorte iz Holandije, proizvedene ispod nulte nadmorske visine. No agro-tehničkim merama,ove sorte, izuzetan rod  daju  na 1.000 metara „Sibirske stepe“, kako ovde zovu  plato Borika. Na pojedinim parcelama, ovde se godinama u nazad, po hektaru, dobija rod od 25 do 30 tona po ha, kada je reč o semenskom krompiru, a nešto veći rod se dobija kada je reč o merkatilnom (za jelo) krompiru.

- Vegetacija krompira traje od  90 do 110 dana. Ovogodišnji rod je iznad očekivanog – kaže za „Novosti“ Novo Motika diplomirani inžinjer poljoprivrede, koji je pre 18 godina formirao „Solanum-produkt“, u koji se udružilo 15 uzgajivača krompira, koji su  od Holandije, dobili potpuno automatizovanu, tipsku „Hladnjaču“ kapaciteta  300 tona  krompira, a onda još jednu većeg kapaciteta.

Foto: R.Milović

Semena su  i ove godine nabavili u Holandiji, ali i u Danskoj, a iz vlastite proizvodnje, uzgaja se merkatilni krompir . 

 - Sa firmom „Agriko“ iz Holandije sarađujem neprekidno 18 godina, a „recept“ od mene su kasnije preuzeli i novoformirana udruženja poljoprivrednika ,“Agros“, “Agromont“, „Agroplod" „Agra“ i „Tehnoprom“ koji su takođe uradili nekoliko tipskih hladnjača za skladištenje krompira. Pomaže nam i Ministarstvo za poljoprivredu, premijama od 10 do 15 pfennga po proizvedenom  kilogramu krompira, odnosno po, registrovano prodajnim količinama - kaže Motika.

Proizvođači krompira iz Rogatice, a na bazi stručnih analiza, „Institut za intelektualno vlasništvo BiH“ , dobili su sertifikatk  krompira pod imenom „Borički“, tako da u tržnicama, pijacama, super-marketima, nema više „prevare i laži“. 

Na Borikama i prostoru oko njih, a sve na i više od 1.000 metara nadmorske visine, seju  se holandska semena, agrija, belemia, faukam, markis, kenebek, karera i dezire.

Parcele sa krompirima ovde su obrasle četinarima, među kojima dominiraju omore i jele, pa bi se ovaj krompir sa Borika, mogao nazvati i „ozonski“. Od ovog krompira sa Borika, pravi se dobra pita „krompiruša“. Ne štedi se u nadevu juhke, pa se koristi duboka tepsija. U narodu se takva zove-pita do kolena.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice