DEMINERI CIVILNE ZAŠTITE RS U TREBINJU: Budući aerodrom čiste od mina

D. CURAĆ

08. 10. 2020. u 08:15

DEMINERSKI tim Civilne zaštite Republike Srpske počeo je sa deminiranjem površina gde je predviđena gradnja aerodroma u Trebinju, investicija Republike Srbije vredna 100 miliona maraka.

ДЕМИНЕРИ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ РС У ТРЕБИЊУ: Будући аеродром чисте од мина

Foto: D. Curać

Ukloniće mine sa 520.000 metara kvadratnih nedaleko od entitetske linije između RS i Federacije BiH, 20 kilometara od Trebinja, na putu prema selu Cerovac. Deminiranje je počelo 1. oktobra, gde je planirano odraditi 10 ciljanih istraga.

- Ovo je prva faza projekta, koja se odnosi na prostor budućeg aerodroma. U drugoj fazi radićemo na drugim pristupnim putevima, a planirano je da prvi deo odradimo za mesec dana. Na deset ciljanih i šest sistematskih istraga angažovani su timovi iz Banjaluka i Trebinja - rekao je Milan Novitović, v. d. direktora Civilne zaštite RS. Teren na kojem se nalaze deminiri jedan je od najtežih, a očekuje se da budu pronađene protivpešadijske nagazne mine, ali i vrlo opasne odskočne mine.

Foto: D. Curać

- Ovo su najteži tereni za deminiranje. Pristupni putevi su zarasli, moramo ih očistiti a trenutno radimo ciljane istrage gde treba očistiti 500 metara puta. S tim u vezi taj put će se koristiti i kao put za medicinsku evakuaciju - istakao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Civilne zaštite RS.

Aerodrom u Trebinju se gradi između sela Taleže i Cerovca. Prema rečima gradonačelnika Mirka Ćurića, prvi avioni očekuju su u decembru 2021.

- Svi radovi teku planiranom dinamikom, a deminiranje terena neće usporiti realizaciju istorijskog projekta za Trebinje. Svakodnevno se više od 30 ljudi direktno uključuje u projekat izgradnje aerodroma i ne postoji prepreka da završimo u rokovima - istakao je Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)