U BANJALUCI OTVORENA IZLOŽBA O ŽIVOTU I RADU PETERA HANDKEA: Mali dar velikom čoveku i prijatelju Srba, Srbije i Srpske

S.M.

01. 10. 2020. u 18:43

PREDSEDNIK Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović otvorio je danas u Banjaluci izložbu koja sadrži foto-dokumentaciju, te obiman biografski i bibliografski tekst i prateći katalog o životu i književnom delu nobelovca Petera Handkea.

У БАЊАЛУЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЖИВОТУ И РАДУ ПЕТЕРА ХАНДКЕА: Мали дар великом човеку и пријатељу Срба, Србије и Српске

Foto: Srna

Kuzmanović je rekao da je ova izložba mali dar velikom čoveku - Handkeu, naučniku, književniku, akademiku i nosiocu Nobelove nagrade.

-Izložba je upriličena povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Handkeu prošle godine. Handke je mnogo ranije bio nominovan za ovu nagradu, ali je predlog povučen, zbog njegovog prijateljskog i objektivnog stava prema Srbima tokom i nakon odbrambeno–otadžbinskog rata, rekao je Kuzmanović prilikom otvaranja izložbe.

Foto: Srna

On je podsetio da je nepravda prema Handkeu ispravljena prošle godine, te sa ponosom istakao da je ovaj austrijski pisac veliki prijatelj Srba, Srbije i Republike Srpske.

-Jedini je među evropskim intelektualcima koji je tokom otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine ustao protiv nepravdi prema Srbima, te time izgradio čvrst i trajan prijateljski odnos prema Srbiji i celokupnom srpskom narodu, rekao je Kuzmanović.
Prema njegovim rečima, taj odnos je započeo pre više od 20 godina kada je Handke doputovao u Bih i neposredno se uverio kakav je politička ratna i sveukupna situacija.
-Ubrzo je shvatio da se svet pogrešno stavio u službu samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke i da se neopravdano svaljuje krivica samo na jednu stranu – srpsku, naveo je Kuzmanović.

On je rekao i da je Handke, nakon što je objavio knjigu "Pravda za Srbiju, u kojoj poziva zapadne zemlje da promene pristup prema ratnim dešavanjima i politiku pogrešnog svrstavanja, koji idu protiv Srba u BiH, preko noći postao isključen iz globalne intelektualne zajednice, pa je čak obustavljena njegova nominacija za Nobelovu nagradu.

-To sve nije obeshrabrilo Handkea da i dalje nastavi da piše i stvara đela u istom smeru, pa je nakon bombardovanja Beograda doputovao u Srbiju i oštro protestovao protiv tog napad, rekao je Kuzmanović.

Foto: Srna

Koautor izložbe Ranko Popović rekao je da je neposredni povod izložbe taj što je Handke inostrani član ANURS od 2008. godine, kao i promocija njegovog dela na način da on ne bude popularan samo po onome što se može o njemu pročitati u štampi, nego da njegova dela postanu predmet interesovanja čitalaca.

-Oni koji ga dobro znaju, čitajući njegova izvorna dela, kažu da je Handke veliki pisac u njemačkom jeziku, jedan od retkih koji pomeraju granice u svome jeziku, a to se u prevodu ne može osetiti, rekao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!