HEROJI NEĆE BITI ZABORAVLJENI: U Šamcu uručena posthumna odlikovanja porodicama 68 poginulih u poslednjem ratu

Vid Blagojević

21. 09. 2020. u 17:00

IZASLANIK predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Slobodan Župljanin i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević uručili su danas 68 posthumnih odlikovanja - Medalja zasluga za narod, porodicama poginulih boraca VRS sa područja Šamca.

ХЕРОЈИ НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ: У Шамцу уручена постхумна одликовања породицама 68 погинулих у последњем рату

Foto: Vid Blagojević

U poslednjem otadžbinskom ratu 360 šamčana je život dalo za Srpsku a 460 njih je ranjeno i imaju status ratnog vojnog invalida. Kako je rečeno ostalo je da se odlikovanja uručne za još 62 poginula borca iz Šamca. 

Foto: Vid Blagojević

- Sam čin odlikovanja i medalja zasluga za narod je nešto što će trajano i kroz istoriju služiti pokoljenjima, njihovim potomcima te čitavom srpskom rodu da su ovi junaci stvorili Republiku Srpsku svojom krvlju i svojim životima. Na ovaj način još jednom pokazujemo da zaista nikada ne smemo i nećemo zaboraviti naše heroje - proučio je u Šamcu Slobodan Župljanin, izaslanik predsednice Srpske Željke Cvijanović.

Porodice nemo u nekoj nestvarnoj tišini  prilaze stolu sa odlikovanjima i kao neku svetinju preuzimju odlikovanja. U mnogih drhte ruke a iz oka suza krene. Iako odlikovanja dolaze nakon 25 i više godina porodice  su zahvalne što njihovi najmiliji nisu zaboravljeni.

Foto: Vid Blagojević

- Izgubila sam muža Spasoja na Grebnicama na početku rata. Ostala sam sama sa dve kćeri, Milicom i mlađom Stojankom koja ne pamti svog oca. Ona je šest godina na birou za zapošljavanja. Molim boračku organizaciju da više povede računa o našoj deci. Pa ipak hvala vam za sve, za ovo odlikovanje koje ću držati kod sebe u svom domu i uvek će se sećati Spasoja i svih  onih koji su živote dali za Srpsku - kroz suze kaže Kosa Mitrović  prosvetni radnik iz Crkvine kod Šamca.

Foto: Vid Blagojević

Anđa Samardžić iz Šamca imala je samo devet godina kada joj je poginuo otac Ostoja.

- Sećam se tih dana kad mi je otac ranjen i nakon dva dan prebačen u Beograd. Nadala sam se kao dete da će se vratiti, da ću ga opet zagrliti. Međutim nakon pet dana stigla je tužna vest nije izdržao. Ova medalja mi znači, barem znam zašta je moj otac dao život. Teško jeste, nedostaje i posle 30 godina ali život mora dalje - kaže Anđa.

Načelnik  opštine Šamac, Đorđe Milićević je posebno naglasio  da u vremenu koje dolazi status porodica poginulih boraca mora biti na mnogo višem nivou.

- Opština Šamac u svom Budžetu je predvidela oko 60 hiljada maraka za jednokratne pomoći u lečenje porodica poginulih boraca, RVI od prve do četvrte kategorije. To je lokalna politika koja će biti nastavljena. Na području opštine Šamac posthumno treba da budu odlikovana još 62 poginula borca – rekao je Milićević.

Foto: Vid Blagojević

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je povodom Vidovdana, krsne slave VRS i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih RS, odlikovala je ove godine Medaljom zasluga za narod 282 poginula borca u Srpskoj. Medalja zasluga za narod donosi savakoj porodici 300 maraka kao jednokratnu pomoć na godišnjem nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba