SINOVI DALI ŽIVOT ZA RS: Najviše priznanje Prnjavora u rukama majke-heroja Dese Đurić (79)

N. ĐURIĆ

19. 08. 2020. u 17:06

POVELjA zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom, najviše priznanje ove krajiške opštine, danas na njenu krsnu slavu Preobraženje gospodnje, našla se u rukama majke heroja-Dese Đurić (79), iz ovdašnjeg sela Kokori, koja je u zemlju položila tri svoja sina borca Vojske Republike Srpske.

СИНОВИ ДАЛИ ЖИВОТ ЗА РС: Највише признање Прњавора у рукама мајке-хероја Десе Ђурић (79)

Foto N. Đurić

Kako su „Novosti“ pisale, Desa Đurić je majka dva poginula borca VRS, dok joj je srce trećeg sina, takođe borca, bukvalno prepuklo za poginulim i drugim nestalim bratom.

- Mom Nebojši (1973) srce je prepuklo od tuge za 1992. u Derventi poginulim Perom (1970) i u maju 1995. godine u ofanzivi mudžahedina na Ozrenu tada nestalim 20-godišnjim Nenadom (1975). Bog je ipak bio milostiv prema meni, pa posle 25 godina sada suzu mogu da pustim i na grob svog najmlađeg Nenada, koji počiva sa svojom braćom i ocem. Majka ga je nedavno prepoznala po satu i plavom džemperu koji sam mu sama isplela. Ni slutila majka nije dok ga je plela, da joj ne ozebe u rovu, da će ga jednog dana, poslije 25 godina, identifikovati baš po tom istom džemperu - teši se heroj majka Desa Đurić, koju, kako reče, i sad nezaceljene rane isto peku.

Ali u izjavi za „Novosti“, po prijemu priznanja, kaže da joj odlikovanje pristiže kao svojevrsni melem da njeni i heroji Srpske nisu zaoboravljeni.

Ranijom odlukom odbornika SO, povelja opštine sa zlatnim grbom danas je dodeljena preduzeću „Cereks“, za postignute rezultate u poslovanju, dok je povelja sa srebrenim grbom pripala Daliboru Milankoviću, iz Donjih Palačkovaca, za rezultate u proizvodnji zdrave hrane. Među dobitnicima pet opštinskih pohvala su: Aleksandar Atić, Slađana Milanković, Goran Gunjić, Boro Babić i Dajana Bašić.

Njima su čestitke zahvalnosti za doprinos u razvoju opštine uputili predsednik SO Željko Simić i načelnik opštine Darko Tomaš.

- Raduje nas da je majka-heroj Desa Đurić nedavno olikova ordenom predsednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, što govori o ispravnosti našeg izbora u njenom slučaju, ali i ostalih nagrađenih, među kojima nema političara - istakao je načelnik Tomaš.

Foto N. Đurić

On je ukazao da je samo u poslednjih godinu dana, kako je rekao, vidan razvojni iskorak u svakom delu prnjavorske opštine.

- Svi dobronamerni koji prođu Prnjavorom mogu da vide nove fabrike, nova radna mesta, nove infrastrukturne projekte. No, uveren sam da svi zajedno nećemo stati na tome, nego još odlučnije, predanije i brže nastaviti sa još izraženijim razvojem, u opštem interesu - optimista je Tomaš.

VIŠE ZAPOSLENIH UPRKOS KORONI

ČELNI čovek prnjavorske opštine je, uz nove kružne tokove, afaltirane puteve, kao i druge poduhvate, postignute uspehe potkrepio i jednim, kako je i sam istakao, iznenađujućim podatkom.

-Prema zvaničnom podatku našeg opštinskog odelenja, u Prnjavoru imamo veći broj zaposlenih u avgustu ove nego u istom mesecu prošle godine. I to uprkos višemesečnoj epidemiji korona virusa. Zahvalnost našim privrednicima na očuvanju i otvaranju novih radnih mesta, uz poruku da i dalje mogu da računaju na svakojaku našu podršku-poručio je načelnik Tomaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024