LOKALNI IZBORI POD ZNAKOM PITANJA: Žalba CIK BiH zbog izbora firme za štampanje glasačkih listića

S.Mišljenović

05. 08. 2020. u 08:38

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА: Жалба ЦИК БиХ због избора фирме за штампање гласачких листића

D. Pozderović

GRUPA kompanija uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH na odluku da firma "Unioninvestplastika" iz Sarajeva bude angažovana za štampanje i pakovanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore.

Žalbu su podnele kompanije "Atlantik BB" iz Banjaluke, "Igep BiH" i "Farma prom" iz Sarajeva, i ona je prosleđena Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, potvrdio je predsednik CIK BiH Željko Bakalar.

On je ocenio da bi u ovoj situaciji moglo doći do ugrožavanja rokova prilikom sprovođenja izbornih procedura.
- Tražili smo hitnost u postupanju, s obzirom na javni interes i na naše rokove, jer mi što pre moramo krenuti u realizaciju usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića - naveo je Bakalar.
Bakalar je naglasio da glasački listići moraju biti spremni do kraja septembra, da bi bili poslati glasačima koji su se prijavili za glasanje putem pošte.
Politički predstavnici iz Republike Srpske smatraju da bi moglo doći do ugrožavanja održavanja izbora u BiH zakazanih za 15. novembar, ukoliko se brzo ne reši žalba.
Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u PBiH i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže da nije iznenađen zbog žalbi na izbor kompanije za štampanje glasačkih listića.
- Sve u BiH može uticati na održavanje izbora, a pogotovo ako se CIK bavio poslovima koji su na ivici zakona pri izboru kompanije koja će štampati glasačke listiće. Nažalost, u BiH već mesecima imamo loš kontinuitet poteza Centralne izborne komisije - ističe Stevandić.
Lazar Prodanović (SNSD), delegat srpskog naroda u Domu naroda PBiH kaže da je broj žalbi na odluku za štampanje glasačkih listića za lokalne izbore u BiH simptomatičan u kontekstu toga da li je Centralna izborna komisija BiH izabrala najboljeg, najpovoljnijeg i najkvalitetnijeg ponuđača.
Prodanović, koji je u više navrata bio član Interresorne radne grupe Parlamenta BiH, koja je dugo radila na izmenama Izbornog zakona BiH, ističe da treba sačekati odluku Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.
- CIK bi morao voditi računa pri ovakvim odlukama kako se ne bi odlagao proces štampanja glasačkih listića, što bi moglo da izazove probleme sa kašnjenjem i neblagovremenim štampanjem glasačkih listića, a samim tim i održavanjem lokalnih izbora u BiH - rekao je Prodanović.

D. Pozderović

Nenad Stevandić


Komentarišući činjenicu da žalbeni postupci u BiH traju dugo, Prodanović je rekao da je to loše, ali da je u ovom slučaju neophodno da Kancelarija za razmatranje žalbi brzo i efikasno reaguje.
- Ukoliko bude žalbi i na takvu odluku, onda bi Sud BiH mogao da donese konačno rešenje - rekao je Prodanović.
Prodanović je izrazio nadu da će "cela igra oko CIK i održavanja lokalnih izbora u BiH biti povoljno završena".
- Nadam se da će se sve složiti kako treba, ali cela ova igra ukazuje na upitnost kompetencija nelegitimno izabranih članova CIK. Mislim da u određenom smislu u svemu ovome postoji odgovornost onih koji su pristupili takvom procesu, a koji često optužuju neke od političkih partija koje su nosioci vlasti u BiH - istakao je Prodanović.

NAJPOVOLJNIJI PONUĐAČ?

CENTRALNA izborna komisija je 17. jula izabrala kompaniju "Unioninvestplastika" iz Sarajeva kao najpovoljniju za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića sa ukupnom cenom ponude od 688.485 KM bez PDV, odnosno 805.528 KM sa PDV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)