VENCI ZA 1.150 RODOLJUBA SA ROMANIJE: Na Sokocu sećanje na 27. juli 1941. godine

R. Milović

27. 07. 2020. u 13:57

DELEGACIJA Opštinskog odbora SUBNR-a Sokolac i ovog 27. jula, na 79.godišnjicu Dana ustanka protiv fašizma u BiH, će u „Parku boraca Romanije,“ u Sokocu, u sećanje na 1.150 poginulih boraca Romanijskog partizanskog odreda (RPO), skromnije nego i jedne godine ranije, zbog virusa korona, položiti cveće i vence na Spomen obeležje.

ВЕНЦИ ЗА 1.150 РОДОЉУБА СА РОМАНИЈЕ: На Сокоцу сећање на 27. јули 1941. године

Foto: R. Milović

Sa područja Romanijskog platoa, u godinama rata, u sastavu RPO, sa početnih 50. narastao je na 3.600 boraca od kojih 1150 nije dočekalo kraj rata. Od 17 Narodnih heroja,samo ih je pet dočekalo kraj rata.

- Romanijci su pod komandom Slaviše Vajnera (Čiče sa Romanije) i Danila Đokića, već 21.jula 1941. godine formirali RPO, koji je brojčano rastao i davao borce Prvoj proleterskoj NOUB, formiranoj u Rudom 21.decembra 1941.godine, onda Šestoj istočno-bosanskoj brigadi i 20.Romanijskoj udarnoj brigadi. Od živih učesnika Drugog svetskog rata, ovde na Sokocu je u žiotu još samo, drug Velo Koprivica (93). Moj otac Aleksa je i pored dva ranjavanja,živeo do1994. godine – kaže za „Novosti“ Milivoje Janković (72) predsednik OO SUBNOR-a na Sokocu.

Foto: R. Milović

 

Foto: R. Milović


U borbi sa Nemcima, 21, januara 1942. godine, poginuo je veliki broj boraca, a među njima, posmrtno proglašeno i pet Narodnih heroja. Bili su to Milan Ilić iz Aranđelovca, poznatiji kao „Čiča Šumadijski“, Dragan Pavlović iz Beograda, Radovan Petrić iz Kuča u Crnoj Gori, Milan Simović sa Pala i Slaviša Vajner Čiča sa Sokoca. Na Romaniji je 1944. godine poginula i Narodni heroj Ravijijla-Ravla Janković, rodom sa Ilidže.


- Sa područja Romanije, u ratu je stradalo i 5.494 civila, uz onih oko 6.000 pobijenih 1942. od strane Francetićeve crne ustaške legije u Starom Brodu i Miloševićima, na Drini kod Višegrada. Romanija je natopljena krvlju. To su potresne istine i sećanje na sve te žrtve, obavezuju nas da čuvamo uspomenu i sećanje na hrabrost, odvažnost i neustrašivost Romaniojaca u borbi protiv fašizma- govori Milivoje Janković, koji je i član Predsdništva SUBNOR-a u Republici Srpskoj.


Pre „Kovida-19“ i pre ulaska u 21. vek, u Sokolac je na 27.juli, na Proslavu Dana ustanka, na bašar, znalo doći preko 50.000 ljudi sa gornjedrinske i sarajevsko-romanijske regije. 

- Imam lepo sećanje na taj Vašar, jer sam 1966. godine pobedio u pešačkoj trci, sa svojih 18 godina. Bilo je tu dosta sportskih takmičenja, a pratio ih je bogat kulturno-zabavni program, priseća se Milivoje, čovek sa dva fakulteta, odavno u penziji.

Foto: R. Milović


Da klada ne pada daleko od panja, Milivojeva dva đeda, po očevoj i babinoj liniji Milivoje i Maksim i njihov najbliži rođak Ilija, učesnici su Solunskog fronta, a u minulom ratu u BiH, učestvovalo je i 13 Janković sa Sokoca, sa visokim vojnim funkcijama kakvu je imao i Milivoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda