SEĆANJE NA SRBE - SREBRENIČKE ŽRTVE: Parastos u selima Sase, Zalazje, Biljača i Zagoni

V. N.

12. 07. 2020. u 19:19

DVADESET osam godina od zločina nad 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine, u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni, obeleženo u nedelju kod spomenika i kosturnice u selu Zalužje.

СЕЋАЊЕ НА СРБЕ - СРЕБРЕНИЧКЕ ЖРТВЕ: Парастос у селима Сасе, Залазје, Биљача и Загони

Tanjug

Tim povodom služen je parastos i položeno cveće, ali uz poštovanje epidemioloških mera. Parastos je služen i žrtvama iz ovog sela koje su ubile ustaše na drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Tog tragičnog Petrovdana, osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina. Deset tela slučajno je pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja tela nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci nastradalih su posle više od jedne godine identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012, dok su dva tela ekshumirana, identifikovana i sahranjena ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno, i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

U Srebrenici je služena sveta liturgija u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a članovi porodica poginulih, rodbina, komšije i saborci posetili su mesta stradanja, položili cveće kod spomen-obeležja i zapalili sveće.

Srpski član Predsedništva BiH izjavio je u nedelju u Tesliću da je Srebrenica mesto u kome se ne može favorizovati jedna istina, već se ona mora graditi na činjenicama, a ne na spekulacijama. Govoreći o nameri da se, kako je istakao, nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik je rekao da to pokazuje da je u pitanju "sumnjiva istina, a da istina mora da bude egzaktna i prihvaćena od svih".

STRADALNICI

- Mi govorimo i jeste tačno da je u Srebrenici počinjen ozbiljan zločin i da su ozbiljno stradali Bošnjaci, ali nije ono što oni pričaju - rekao je u nedelju Dodik, ukazujući da su na području Srebrenice stradali i Srbi, ali i pripadnici drugih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni