SEĆANjE NA SRBE - SREBRENIČKE ŽRTVE: Parastos u selima Sase, Zalazje, Biljača i Zagoni

V. N.

nedelja, 12. 07. 2020. u 19:19

СЕЋАЊЕ НА СРБЕ - СРЕБРЕНИЧКЕ ЖРТВЕ: Парастос у селима Сасе, Залазје, Биљача и Загони

Tanjug

DVADESET osam godina od zločina nad 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine, u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni, obeleženo u nedelju kod spomenika i kosturnice u selu Zalužje.

Tim povodom služen je parastos i položeno cveće, ali uz poštovanje epidemioloških mera. Parastos je služen i žrtvama iz ovog sela koje su ubile ustaše na drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Tog tragičnog Petrovdana, osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina. Deset tela slučajno je pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja tela nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci nastradalih su posle više od jedne godine identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012, dok su dva tela ekshumirana, identifikovana i sahranjena ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno, i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

U Srebrenici je služena sveta liturgija u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a članovi porodica poginulih, rodbina, komšije i saborci posetili su mesta stradanja, položili cveće kod spomen-obeležja i zapalili sveće.

Srpski član Predsedništva BiH izjavio je u nedelju u Tesliću da je Srebrenica mesto u kome se ne može favorizovati jedna istina, već se ona mora graditi na činjenicama, a ne na spekulacijama. Govoreći o nameri da se, kako je istakao, nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik je rekao da to pokazuje da je u pitanju "sumnjiva istina, a da istina mora da bude egzaktna i prihvaćena od svih".

STRADALNICI

- Mi govorimo i jeste tačno da je u Srebrenici počinjen ozbiljan zločin i da su ozbiljno stradali Bošnjaci, ali nije ono što oni pričaju - rekao je u nedelju Dodik, ukazujući da su na području Srebrenice stradali i Srbi, ali i pripadnici drugih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miro Markovic

12.07.2020. 19:42

Православни Срби, муслимани, који себе сада називају "Бошњацима" и римо-католици, који сада себе назтивају Курватима, су сви исти нород, којег су стране силе завадиле и раздвојиле по верским линијама. Веру су створили људи, који данас верују и једно а сутра ће да промене у друго. Али Бог је створио ДНК, које нико не може да промени. А ДНК каже да су Срби, Курвати и Бошњаци један те исти народ - србски. Волели ви то или не, ово је истина. Нека је свим жртвама вечна слава и хвала.

Odoh zauvek u Nedođiju

13.07.2020. 09:20

@Kiza008 - U Sloveniji isto *strucnjaci*izjednačuju smrt ustaša iz Blajburga sa zrtvama Srebrenice,prikazujuci ih kao totalne nevine žrtve,pri tom jasno izbegavajuci detalje koji čine suštinu tih dogadjaja, izbegavajuci pomenuti ni u jednom trenutku,stradanje srpskog naroda.Katolicki nacionalisti i muslimanski profašisti marljivo rade na reviziji I prikrivanju.Prvo zaglupe javno mnjenje I onda sipaju šta požele ,naravno sve uz prizvuk I crkvenu"neutralnost"

Drago Vasiljević

13.07.2020. 09:12

Naš Narod je najbolji na svetu. Svi Jugosloveni, svi smo isti. Samo nas partije i Vera Deli? Ja znam da je Vera isto kao kada neko navija za Dinamo a neko za Crvenu Zvezdu. Možeš najvijat za koga hoše ove nedelje a iduće opet možeš za koga hoćeš? Organizovani navijači su naj opasniji??? Oni nas dele za koga da navijamo?