POMAGANJE HILANDARU PRIORITET SRPSKE: Dodik predložio zakon o očuvanju svetinje na Svetoj Gori

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 03. 2024. u 06:00

NARODNA skupština RS razmotrila je Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, koji je predložio predsednik Republike Milorad Dodik, a čiji je cilj ispunjavanje svih zakonskih preduslova za stalnu institucionalnu podršku svetinji.

ПОМАГАЊЕ ХИЛАНДАРУ ПРИОРИТЕТ СРПСКЕ: Додик предложио закон о очувању  светиње на Светој Гори

foto V Mitrić

Tim zakonom uređuje se način pružanja podrške i pomoći RS očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar - Sveta Gora Atonska.

Savetnik predsednika RS, Marko Romić, obrazlažući ovaj akt je naveo da bi njegovim donošenjem bila stvorena mogućnost da se obezbedi stalna finansijska podrška budžetskim sredstvima Srpske.

- Sredstva za obavljanje poslova predloženih zakonom biće obezbeđivana u republičkom budžetu, a za realizaciju projekata za očuvanje istorijskog nasleđa manastira Hilandar novac je moguće obezbediti i u budžetu jedinice lokalne samouprave, putem donacija i drugih izvora - kaže Romić.

Iako su skoro svi poslanici NS RS podržali taj akt, ipak je i na ovoj tački došli do svađe između predsednika NS RS, Nenada Stevandića, i poslanika Liste "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića. Naime, Vukanović je pričao o sveštenstvu, kakav patrijarh treba da bude prema njegovom mišljenju, i poručio između ostalog da je ovaj akt populizam predsednika RS, a na to mu je odgovorio Stevenadić "da u parlamentu ne deli lekcije SPC i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom".

Centar srpske duhovnosti

MANASTIR Hilandar je od osnivanja 1198. godine, kao samoupravna monaška ustanova, jedinstven centar srpske duhovnosti, kulture i obrazovanja i predstavlja neprocenjivu vrednost kulturno-istorijskog nasleđa. Sa celokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan je u Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska.

- Nemojte govoriti koji su episkopi dobri ili nisu. To nije naš posao. Nebrojeno puta ste izvređali srpskog patrijarha - replicirao je Stevandić Vukanoviću.

Dodao je da je neprihvatljivo vređanje vladika, jer ko je pametniji od Crkve koja je autokefalna više od 800 godina i onih koji je predstavljaju.

- Suditi instituciji, napadajući vladike i govoriti "ja hoću ovakvog patrijarha" bolesno je do kraja. Niko vas nikad nije uvredio od crkvenih velikodostojnika bez obzira šta mislio o vama. A vi jeste, patrijarha, nekoliko puta - rekao je Stevandić.

Komisija

OVIM aktom je propisano da će Vlada RS, radi razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti, i davanja predloga, mišljenja i stručnih obrazloženja, obrazovati komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno telo sa zadacima.

Ističe da je neprimereno da se tokom rasprave o Hilandaru targetira i predsednik Republike.

- Sud o predsediku Republike verski je dao patrijarh - rekao je Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!