ŠMITOV NAPAD PUT KA NEZAVISNOSTI: Srpska ni naredne godine neće dozvoliti unitarizaciju BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 12. 2023. u 06:00

SRPSKA ni naredne godine neće dozvoliti unitarizaciju BiH i umanjivanje republičkih nadležnosti, te nipošto otimanje imovine Srpske.

ШМИТОВ НАПАД ПУТ КА НЕЗАВИСНОСТИ: Српска ни наредне године неће дозволити унитаризацију БиХ

Foto: Tanjug/EPA

 Na tom planu Republika Srpska je spremna da u vezi sa imovinom, koja je za Srpsku crvena linija, krene ka putu nezavisnosti u skladu sa odlukama nadležnih institucija, poručio je Milorad Dodik, predsednik RS.

- Može se očekivati da će nelegitimna struktura oko Kristijana Šmita pokušati neke stvari da uradi sa imovinom Srpske, ali za nas je jasno da je to linija koja se neće preći. Žao nam je što na bošnjačkoj strani nema izrazite političke i autonomne strukture koja je spremna da razgovara o budućnosti BiH, već je usmerena na očekivanja koja treba za njih da urade stranci. To je za nas neprihvatljivo - istakao je Dodik.

Predsednik RS poručio je da Srpska ostaje dosledna politici da neće imenovati dvojicu srpskih sudija u Ustavni sud BiH dok ne bude donesen zakon o ovom sudu, imajući u vidu da su dosadašnje odluke, koje su donosili većinom trojica stranih sudija i dvojica Bošnjaka, bile na štetu RS.

- Zato je jedini racionalan politički potez ne birati naše predstavnike u Ustavni sud i tako davati legitimitet tom sudu koji deluje protiv nas u svim odlukama - rekao je Dodik.

Naveo je da se mogu čuti nakaradne ideje da ove sudije bira visoki predstavnik, koji nije legalan, a i da jeste ne bi mogao da to radi.

Čestitka građanima

PREDSEDNIK RS čestitao je građanima sve predstojeće praznike, a posebno Dan Republike - 9. januar.

- Svi koji žive u Srpskoj i prihvataju njen legitimitet ovde će biti prihvaćeni i veoma poštovani. Inače, 9. januara Srpska će proslaviti svoj novi rođendan što je tako veliko i moćno. Republika nam je podarila tako mnogo dobroga i nastavljamo da se borimo za nju - rekao je Dodik.

- To samo govori koliko je propao taj sistem - naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je RS i ranije pokušavala da povuče svoje sudije, ali da su sada stvorene okolnosti da se pitanje Ustavnog suda izdiglo na najvažnije političko pitanje u BiH sa stanovišta načina i regulacije njegovog rada.

Istakao je da Srpska zagovara stav da se donese zakon o Ustavnom sudu i da se biraju domaće sudije, te je predložila da trojicu sudija bira Parlamentarna skupština BiH, a ostali članovi da se biraju kao i do sada.

- Naravno, muslimanskoj strukturi to ne pada na pamet i to govori o njihovom nerazumevanju procesa i njihovim očekivanjima da će im stranci rešiti sve njihove probleme. Stranci nikada nisu dobro doneli ovom prostoru, ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima - naglasio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)