ŠMIT DA SE NE MEŠA U ZAKONE: Na sednici Ustavnog suda Srpske ocenjeno da se ne predviđa mogućnost intervencije visokog predstavnika

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 11. 2023. u 22:10

USTAVNI sud Republike Srpske ocenio je da Ustav RS nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Srpskoj, koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava, saopšteno je nakon sednice Ustavnog suda RS.

ШМИТ ДА СЕ НЕ МЕША У ЗАКОНЕ: На седници Уставног суда Српске оцењено да се не предвиђа могућност интервенције високог представника

Foto Ustavni sud RS

Ustavni sud je odlučio da se ne prihvata inicijativa za ocenjivanje ustavnosti Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Ustavni sud je utvrdio da NS RS usvajanjem i dostavljanjem navedenih zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u "Službenom glasniku RS", i da predsednik RS donošenjem ukaza, nisu povredili Ustavom Srpske utvrđeni postupak donošenja zakona, zbog čega je Sud ocenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom Srpske - navodi Ustavni sud RS.

Ovakvom odlukom Ustavni sud RS je zaključio da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje, nema nikakvo pravo da se upliće u zakonodavstvo RS i nameće zakone.

U odnosu na činjenicu da je, kako se dodaje, visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika doneo Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona, Ustavni sud je konstatovao da visoki predstavnik za BiH nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske, i da nije moguće vršiti ocenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata.

Jedina moguća odluka

IGOR Žunić, šef Kluba SNSD u Narodnoj skupštini RS kaže da je Odluka Ustavnog suda RS jedina moguća.

- NS RS i predsednik Srpske nisu povredili Ustav RS tako da je Ustavni sud RS doneo ispravnu odluku - rekao je Žunić i dodao da će Parlament Srpske nastaviti samostalno da donosi odluke.

Predsednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić, kaže da je Kristijan Šmit u BiH na zadatku za koji je "debelo plaćen".

- Mi se borimo za imovinu, ne za sebe i zbog toga je problem - rekao je Stevandić i dodao da se i pred Sudom BiH vodi proces protiv predsednika Republike Milorada Dodika zato što je potpisao ukaz.

Naglasio je da sve to što je sada na sceni u BiH nije prema Dejtonskom sporazumu i da to znaju i oni koji ga krše.

- Ako se zna da to nije prema "Dejtonu", morate naći problematičnog čoveka koji će da radi ovo što sada radi Šmit - rekao je Stevandić.

Inače, Ustavni sud je na današnjoj sednici doneo i odluke kojima nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti više zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave