OSVEŠTANA CRKVA NA VELJINAMA U ISTOČNOJ ILIDŽI: Sećanje na 2.793 poginula borca iz Sarajevsko-romanijske regije

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 11. 2023. u 08:35

NjEGOVO visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, osveštao je juče na Veljinama u Istočnoj Ilidži spomen-crkvu Svetog Dimitrija, u kojoj su upisana imena 2.793 borca iz Sarajevsko-romanijske regije poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

ОСВЕШТАНА ЦРКВА НА ВЕЉИНАМА У ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИ: Сећање на 2.793 погинула борца из Сарајевско-романијске регије

Crkva Istočna Ilidža foto SRNA

Mitropoliti Hrizostom rekao je da je ova crkva podignuta u pomen svih postradalih iz Istočne Ilidže, ali i opština sa sarajevskog polja u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Pomolite se Bogu za sve nas žive, ali se danas na Mitrovdan posebno molitveno setimo i svih onih čija su imena ovde oko nas i sa nama - rekao je vladika u obraćanju velikom broju vernika.

Mitropolit Hrizostom istakao je da su svi postradali uvek u molitvama.

Osveštanju, osim velikog broja vernika, prisustvovali su predstavnici institucija RS i BiH, Boračke organizacije, MUP RS, sin nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske RS Darko Mladić i drugi zvaničnici i gosti.

BORS proslavio Mitrovdan

BORAČKA organizacija RS juče je širom Srpske obeležila svoju krsnu slavu - Mitrovdan. Polaganjem venaca na spomenike poginulim borcima Vojske RS i služenjem parastosa BORS je odao počast herojima odbrambeno-otadžbinskog rata. Predsednik Skupštine BORS Višegrad Aleksandar Savić čestitao je krsnu slavu svim članovima, ističući da je ovaj dan prilika da se govori o borcima VRS, njihovom statusu i njegovom poboljšanju u narednom periodu.

Predsednik RS, Milorad Dodik, izjavio je da je osveštanje spomen-crkve na Veljinama u Istočnoj Ilidži, od velikog značaja ne samo za Istočno Sarajevo, već i za RS, te poseban čin za celokupni srpski narod.

Dodik je ocenio da je izgradnja spomen-hrama jedan od načina kojim se neguje kultura sećanja u Istočnom Sarajevu, gradu u kojem su utočište našli brojni sarajevski Srbi koji su preživeli najveću golgotu proteklog građanskog rata u BiH.

- Na ovaj način vratićemo samo deo duga pripadnicima Sarajevsko-romanijskog korpusa koji su stradali za svoju veru, svoj narod, svoju RS i našu slobodu, i pružiti podršku i SPC i kulturi pamćenja - naglasio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)