MEŠTANI PROTIV SPALIONICE GUMA U VIDOVIĆIMA: Ciglana želi da u svom pogonu, bez dozvole, spaljuje otpad

R. Š.

23. 10. 2023. u 08:00

STANOVNICI Bosanskog Grahova i okoline oštro se protive nameri vlasnika ciglane "Brik" da u svom pogonu u Vidovićima, koji ne radi duže od godinu dana, počne spaljivanje otpadnih guma postupkom pirolize.

МЕШТАНИ ПРОТИВ СПАЛИОНИЦЕ ГУМА У ВИДОВИЋИМА: Циглана  жели да у свом погону, без дозволе, спаљује  отпад

Foto: Udruženje Grahovljaka i prijatelja

Građani ne daju da im neko ugrožava zdravlje i zagađuje netaknutu životnu sredinu, jer, kažu, da im je jedino to vredno što je ostalo posle rata. U ovoj borbi podržavaju ih stručnjaci, koji tvrde da je to štetan postupak koji bi izazvao ne samo zagađenje okoline, već i teške posledice po zdravlje ljudi.

U Grahovu je pre nekoliko dana održan i javni skup, na kojem su stručnjaci objasnili štetnost pirolize otpadnih guma. Prva je na to ranije ukazala dr Milka Vidović, specijalista sanitarne hemije, koja je taj proces objasnila i u prepunoj grahovskoj osnovnoj školi.

- Piroliza je termohemijski proces spaljivanje na visokim temperaturama, bez prisustva vazduha, koji izaziva katastrofalne posledice na zdravlje ljudi, jer dovodi do pojave 210 jedinjenja, a najopasnija su dioksin i furan, koja su kancerogena. Oni dovode do oštećenja i poremećaja imunološkog, nervnog, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija. U nauci se smatra da je samo nuklearni otpad opasniji od dioksina iz pirolize guma. Investitor kaže da će početi preradu, pa tek onda ispitivati uticaj, a za samo mesec dana dioksin i furan mogu izazvati katastrofu, jer su vrlo otrovni, a dugovečni su - navela je Vidovićeva.

I dok predstavnici ciglane žele da prikažu ovaj proces kao sasvim bezbedan, navodeći da takvu spalionicu imaju u Tešnju i da su merenja pokazala da nema negativan uticaj na okolinu, Grahovljaci ne veruju u tu tvrdnju.

Preduzeće sve mere

AKO ciglana dobije dozvolu, preduzećemo sve mere protiv prerade. Sve dozvole izdaju kantonalna i federalna vlast, tako da su nama ruke vezane, ali podržavamo sve zahteve građana, izjavio je Uroš Đuran, načelnik Opštine Bosansko Grahovo.

Većina njih koji tamo žive su povratnici nakon "Oluje", bave se poljoprivredom, stočarstvom i pčelarstvom i opravdano strahuju za imanja i zdravlje porodica.

Važno je da Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite životne sredine iz Federacije BiH, tačnije iz Livna, gde je sedište Kantona 10, kojem pripada i Grahovo, još nije izdalo dozvolu ciglani za proces prerade otpadnh guma u pogonu u Vidovićima.

Peticija građana

UZ građane Grahova i meštane okolnih sela je Udruženje Grahovljaka i prijatelja Bosanskog Grahova, koje je pokrenulo internet peticiju protiv spalionice i do sada prikupilo više od 1.500 potpisa. Podršku su dobili od zemljaka širom sveta.

Dozvolu im nije izdalo ni resorno federalno ministarstvo iz Sarajeva. Opštinska vlast u Grahovu nema nikakvu nadležnost u ovom procesu i podržava zahtev građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024