RATARI U SRPSKOJ TRAŽE MANJE NAMETE: U pojedinim sektorima ostvaruju minimalne dobitke i sve češće gubitke

T. CVIJETIĆ

25. 09. 2023. u 11:35

VLADA Srpske pripremila je prednacrt Zakona o dopunama zakona o porezu na dohodak prema kojem će mali poljoprivrednici, koji ostvaruju godišnji prihod do 50.000 maraka, ubuduće plaćati namet u visini do 400 maraka.

РАТАРИ У СРПСКОЈ ТРАЖЕ МАЊЕ НАМЕТЕ: У појединим секторима остварују минималне добитке и све чешће губитке

Foto: Srna

- Oni koji su ostvarili godišnji prihod od 25.000 KM do 50.000 KM plaćaju porez na dohodak od 400 KM. Za godišnji prihod od 12.000 KM do 25.000 KM plaća se 200 KM, a do 12.000 ne plaćaju porez - navodi se u prednacrtu.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS ističe da su pre pola godine imali sastanak svih udruženja RS sa Vladom Srpske, gde je bilo dosta primedaba na obračun poreza na dohodak za poljoprivredna gazdinstva jer je to, kako kaže, nekako iznenadno došlo, iako je taj zakon na snazi od 2015. godine.

- Nakon svih nedaća koje su nas tada pogodile, poljoprivrednici su burno reagovali jer nisu bili pripremljeni na to, čak nisu ni vodili evidencije o utrošku sredstva i o prihodima, tako da je to ispalo prilično neugodno iznenađenje - govori Marinković.

On objašnjava da su na sastanku predložili određena rešenja i tražili da zakon, a i sam nacrt, ide na javnu raspravu gde će svi, i udruženja i pojedinci, davati svoje primedbe i sugestije.

Zapažanja i sugestije

STOJAN Marinković ističe da su tražili da se poljoprivreda tretira kao industrija, kao trgovina, da imamo onaj porez na dohodak od 10 odsto.

- Jer, nije isto ostvarivati prihod iz poljoprivrede i prihod od trgovine i industrije, jer je druga branša sigurnija - kaže Marinković i naglašava da im predstoji javna rasprava gde će uzeti aktivno učešće i izneti svoja zapažanja, predloge i sugestije.- Nadamo se da će ratari na neki način uspeti da smanje visinu nameta, naročito što su sve više godine takve, da poljoprivredna proizvodnja ostvaruje minimalne dobitke i sve češće gubitke u pojedinim sektorima - kaže Marinković.

Govoreći o tome koliko je teško u ovom sektoru biti konkurentan, s obzirom na to da poljoprivrednu proizvodnju diktiraju vremenski uslovi, i da je opterećena nelojalnom konkurencijom iz uvoza, Marinković ističe da je potrebno poljoprivredu tretirati isto kao i industriju i trgovinu.

Dragan Vrhovac, uzgajivač jabuka i krušaka, naglašava da poljoprivrednici imaju gomilu troškova, koje je skoro pa nemoguće prikazati. Vrlo je teško obračunati dohodak, tako da bi, dodaje, ponuđeno rešenje moglo biti dobro, jer ukoliko bi morali da uvode knjigovodstvo to bi dodatno podiglo troškove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)