OČISTILI ZVORNIČKO JEZERO: Specijalizovanim brodom okončali uklanjanje plastičnog otpada iz vode

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 08. 2023. u 05:00

STRUČNjACI nemačke firme "Evervave", specijalizovanim brodom okončali su višednevno uklanjanje površinskog otpada na Zvorničkom jezeru, koji je ispunjen plastičnim otpadom.

ОЧИСТИЛИ  ЗВОРНИЧКО ЈЕЗЕРО: Специјализованим бродом окончали уклањање пластичног отпада из воде

foto V mitrić

Reč je o međunarodnom projektu za uklanjanje plastike iz prirode, pre svega, iz njenih dragulja kakvi su ovdašnje jezero i reka Drina.

Projekat je delo Rotari klubova iz Bijeljine, Loznice i Nemačke, i "težak" je 220.000 dolara.

U naredne tri godine brod će čistiti otpad na reci Drini u Republici Srpskoj i Srbiji. Projekat se, kako smo obavešteni, ostvaruje u cilju smanjenja zagađenja Drine i njenih više od stotinu pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i obrazovanja mladih i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu.

- Ovo je pun pogodak - kaže mr Igor Braunović, predsednik Udruženja za zaštitu prirode "Naša Drina". - Dragoceno je čišćenje, ali i da se vidi slika i prilika svih onih koji iza sebe ostavljaju silne količine otpada, pre svega plastike. Neka se bar malo postide.

Zaštita životne sredine

GRAD Zvornik finansira odvoz i odlaganje otpada, čime se na najdirektniji način uključio u ovaj posao. Zvornički gradonačelnik, Bojan Ivanović, ističe da je ovo jedna od onih pozitivnih akcija, koje grad podržava, jer je cilj zaštita i unapređenje životne sredine.

- U toku letnje sezone čisto jezero će svakako biti lepa slika za posetioce - poručuje Ivanović.

 

Braunović dodaje da i na druge načine utiču da se očuvaju priobalje i korito Drine.

- Raduje me što, ipak, svest polako evoluira u valjanom pravcu, ali borba, zaista, mora da bude neprestana - dodaje on.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu