ORIĆEVI DŽELATI I DALJE BEZ KAZNE: Pomen stradalim Srbima u selima Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 07. 2023. u 06:40

U BRATUNCU i Srebrenici juče je služen parastos povodom 31 godine od zločina nad Srbima, koji su počinile muslimanske snage, na čelu sa Naserom Orićem u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

ОРИЋЕВИ ЏЕЛАТИ И ДАЉЕ БЕЗ КАЗНЕ: Помен страдалим Србима у селима Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године

Foto: M. Kojić

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod Orićevom komandom, na Petrovdan 12. jula 1992. godine upale su u veći broj srpskih sela i ubile i masakrirale 69 Srba, dok su desetine zarobljene i ubijene.

Predsednik RS, Milorad Dodik, istakao je da su opštine Srebrenica i Bratunac jedne od najvećih srpskih kosturnica, te da samo kameni spomenici ostaju nemo i trajno da sedoče o najsvirepijim, a nekažnjenim zločinima počinjenim nad Srbima ovog kraja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Svima nam je jasno da sa ovakvim pravosuđem pravde za srpske žrtve nema i da nam ostaje da iz godine u godinu brojimo Petrovdane u znak sećanja na 12. jul 1992. kada su pripadnici zločinačkih hordi, pod komandom Nasera Orića, upale u srebrenička i bratunačka sela i zverski mučili, kasapili, klali i palili srpsku nejač, žene i muškarce na kućnom pragu - rekao je Dodik.

I danas, kaže Dodik, 31 godinu kasnije, još su sveže rane i žive slike zločinca Orića na belom konju, sa zelenom zastavom u rukama, redenicama preko prsa kako urla i viče: "Hvataj živu srpsku gamad, ni mačku ne ostavljaj".

Posmrtni ostaci posle 20 godina

STAKA Cvjetinović je takođe, ogorčena na rad haškog i pravosuđa BiH.

- Muž Ivan nestao je na Zalazju pre 31 godinu, nađeni su posmrtni ostaci i sahranjeni nakon 20 godina. Za njega i ostale koji su živi zarobljeni pa ubijeni u Srebrenici još niko nije odgovarao, iako postoje svedočenja - kaže Cvjetinovićeva.

Članovi porodica poginulih i nestalih ogorčeni na pravosuđe kažu da prođe već 31. Petrovdan, a pravde za ubijene Srbe nema, ali i da veruju da zločince neće zaobići Božija pravda.

Dragica Lazarević, koja je ostala bez dva brata i još nekoliko srodnika na Petrovdan 1992. godine, kaže da boli nepravda koju pravosuđe čini.

- Bez procesuiranja zločinaca nema poverenja i pomirenja, jer nisu se Srbi sami pobili. Zna se ko je to uradio - ističe Lazarevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)