KORIDOR KA SRBIJI SRCEM JE PROBIJEN: Obeležena 31. godišnjica akcije Vojske Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 06. 2023. u 18:10

SRBI nisu zaboravili način na koji su bili blokirani, nisu zaboravili smrt 12 banjalučkih beba i kako se teško dolazi do slobode. Danas obeležavamo našu veliku pobedu i nema pobede koju smo ostvarili kroz istoriju a da nije bila i stradanje. A pobeda izuzetno vredi ako iza nje ostane rezultat, a to je sloboda koju smo dobili.

КОРИДОР КА СРБИЈИ СРЦЕМ ЈЕ ПРОБИЈЕН: Обележена 31. годишњица акције Војске Републике Српске

Foto: S. Mišljenović

To je poručio Milorad Dodik, predsednik RS u obraćanju na obeležavanju 31. godine od proboja Koridora kroz Posavinu, koje je održano na Dugoj Njivi kod Modriče. Istakao je da je ovo koridor koji su srpski borci probijali i obeležavali granice Republike Srpske i dodao da je Srpska, koja je trebalo da se poveže teritorijalno sa Srbijom, bila jedan od ciljeva Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Danas RS vodi svoje gotovo identične bitke koje se odnose na njen status i prava koja smo stekli Dejtonskim sporazumom, ali ovaj put moramo to da činimo isključivo političkim sredstvima, poručio je Dodik.

Pukovnik VRS Miko Škorić, jedan od komandanata u operaciji "Koridor 92", rekao je da je bitka za proboj Koridora predstavljala bitku svih bitaka, bitku za život i proboj ka matici Srbiji u kojoj je Vojska RS iskazala veličanstven polet zbog realno shvaćene opasnosti koja se spremala srpskom narodu.

Predsednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić, rekao je da se obeležavanjem 31. godina od proboja Koridora kroz Posavinu odaje počast svim ljudima širom Srpske koji su položili živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i pokazuje snaga i političko jedinstvo Republike Srpske.

- Već 31. godinu mi se borimo da branimo ovaj koridor da on ne bude zatvoren i mnogo je pokušaja da nam te koridore zatvore, da nam na razne načine poremete odnose sa Srbijom. Da nam zatvore finansijske i političke koridore - rekao je Stevandić. - Uprkos tome, RS ne samo da brani ovaj koridor, nego je otvorila i nove koridore u svetu i Evropi. Sa ovog mesta možemo da poručimo samo da kao narod pripadamo jedinstvenoj politici, jedinstvenom opredeljenju, da branimo ono što smo stvorili i da nam nijedan koridor više ne bude zatvoren.

Sloboda krvlju plaćena

Vojnu operaciju "Koridor 92", izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije RS Krajine. Komandant operacije bio je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa, general Momir Talić. Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim delovima Srpske i Srbijom. U operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske RS, 15 pripadnika MUP RS i 17 pripadnika MUP RS Krajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)