RADNICI IZ TURSKE OKUPIRALI SRPSKU: Nedostatak radne snage gorući problem poslodavaca u RS

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 06. 2023. u 21:00

SVE liberalnije tržište rada u zemljama Evropske unije dovelo je do toga da građani Srpske masovno odlaze zbog većih plata put Zapada, a na njihova radna mesta u Srpskoj stižu radnici iz Turske, Bangladeša, Indije, Nepala... Turski jezik se uveliko čuje na građevinama od Banjaluke do Trebinja. Indijci su sve češća pojava na ulicama gradova RS.

РАДНИЦИ ИЗ ТУРСКЕ ОКУПИРАЛИ СРПСКУ: Недостатак радне снаге горући проблем послодаваца у РС

Foto Nezavisne

Poslednji u nizu koji će morati posegnuti za uvozom radne snage su prevoznici u Srpskoj, kojima slede ogromni problemi nakon što je Nemačka obelodanila da će od 1. avgusta priznati vozačke dozvole iz BiH svih kategorija.

- To znači egzodus vozača i katastrofu za RS i BiH - kaže Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Nemačka potražuje oko 30.000 profesionalnih vozača, a do sada su u toj zemlji bile priznate samo vozačke dozvole B kategorije iz BiH.

- Nemačka će službeno priznavati sve vozačke dozvole iz BiH. Tada će sa našom vozačkom dozvolom vozači moći da uđu u neku od firmi i odmah da sednu da voze. Tek tada će biti loše, uzevši u obzir da je oko 6.000 vozača već napustilo BiH - kazao je Grbić.

U Srpskoj nema branše koja nije pogođena nedostatkom radnika poslednji nekoliko godina. To se najviše primeti u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, kaže za "Novosti" Pero Ćorić, predsednik Privredne komore RS.

- Kvote oko uvoza radnika koje su usvojene na novou BiH, i iznose par 1.000 su niske i treba ih u narednom periodu povećati. Takođe, neophodno uraditi i strukturu profila radnika koji su nam potrebni. Naravno, bitno je i maksimalno pojednostaviti procedure kod dolaska radnika - poručio je Ćorić.

Neke agencije mešetare

U FIRMAMA koje dovode strane radnike u Srpskoj kažu da im telefoni non-stop zvone i da je potražnja ogromna.

- Uskoro će put Srpske i Nepalci. Važe za odlične radnike. Imamo spremne i Vijatnamce i Filipince. Imamo i problem na tržištu, jer se pojavljuje dosta mešetara u ovom poslu i gde se dovode radnici iz jedne branše da rade u drugoj i gde se varaju radnici da rade za manje novca. To se ne sme raditi - kažu sagovornici "Novosti".

Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić, kaže da su poslodavci zadovoljni radnicima koji dolaze iz inostranstva.

- Radnici koji dolaze rade za 100 evra mesečno u svojim zemljama. Mnogo veće plate i finansije su glavni faktor zbog čega dolaze u našu zemlju - ističe Trivić.

Trivić smatra da će radnici tek masovno dolaziti, jer evropsko tržište postaje sve liberalnije.

- Kad se samo uzmu podaci da u Hrvatskoj već ima 100.000 stranih radnika, a u Srbiji oko 40.000, to znači da će i BiH i Srpska uskoro uvećati broj stranaca koji će nam biti radna snaga - zaključuje Trivić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)