ERDOGAN POŠTUJE SRPSKU I ČUVA DEJTONSKU BiH: Šta donosi novi petogodišnji mandat predsednika Turske

S. MIŠLjENOVIĆ

31. 05. 2023. u 15:00

NOVI petogodišnji predsednički mandat Turske Redžepa Tajipa Erdogana značiće i stabilnost za BiH, jer predsednik Turske već godinama odličnim političkim potezima, gde je spreman da sasluša i Banjaluku i Sarajevo, ne dopušta da u BiH eskalira sukob i da dođe do raspakivanja Dejtonskog sporazuma, kažu sagovornici "Novosti".

ЕРДОГАН ПОШТУЈЕ СРПСКУ И ЧУВА ДЕЈТОНСКУ БиХ: Шта доноси нови петогодишњи мандат председника Турске

Foto: A. Kukić/AVAZ

Srđan Perišić, profesor geopolitike kaže da je Erdogan promenio pre sedam godina spoljnu politiku i umesto Zapadu okrenuo se jačanju saradnje sa Rusijom i Kinom, a to je značilo i bolje odnose sa Republikom Srpskom.

- Milorad Dodik, predsednik RS je stvorio dobre odnose sa Erdoganom dok je bio srpski član PBiH. Erdogan je napravio uravnoteženije odnose Turske sa BiH. To je odmah značilo i prhvatanje Srpske kao legitimnog sagovornika - ističe Perišić.

Dodaje da je zahlađivanje odnosa Turske prema NATO značilo i hladnije odnose prema bošnjačkoj politici u Sarajevu, jer Sarajevo slepo radi šta NATO kaže.

- Tu je došlo do raskoraka između bošnjačke politike iz Sarajeva i Turske - kaže Perišić.

STOP ZAPADNIM SILAMA

DžEVAD Galijašević kaže da Erdogan želi stabilnu BiH i ne želi kolonijalnu upravu zapadnih sila nad BiH.

- On ne želi da Nemci radikalno menjaju ustavno uređenje BiH preko Kristijana Šmita. Turska poštuje Dejtonski sporazum i neće dopustiti da Zapad radi od ovog dokumenta šta poželi u BiH - poručio je Galijašević.

Prema njegovim rečima, Srpska u predsedniku Erdoganu ima iskrenog sagovornika na kojeg može da računa i koji neće slepo da prati šta Sarajevo priča i tražiće stav i druge strane u BiH, a to je u ovom slučaju RS.

- Suština svega su odnosi Turske i Rusije i čim su oni na visokom nivou to znači i dobre odnose u BiH i na Balkanu. Turska je shvatila da bez Rusije nema razvoja i da oslanjanjem na američku spoljnu politiku ulazi samo u konflikte - ističe Perišić.

Dževad Galijašević, politički analitičar, kaže da pobeda Erdogana na predsedničkim izborima znači i sprečavanje sukoba među muslimanima i hrišćanima na Balkanu i BiH.

- Erdogan je odustao od neosmanskih ideja koje su bile prisutne u politici Turske prema BiH pre 10 godina. Shvatio je da ova ideja donosi više štete BiH nego koristi. Turska se okrenula ekonomiji i investicijama u BiH i Srpskoj i to je najbolji način da se pomogne - kaže Galijašević.

On ističe da je politika politika Erdogana kristalno jasna i bez ikakvih tajni.

- Ono što se dogovorite sa Erdoganom, to će biti tako jer on poštuje preuzete obaveze. Turska ima svoje jasne spoljnopolitičke ciljeve, ali ispoštovaće sve dogovore - istakao je Galijašević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

OŽENIO 39 ŽENA, IMAO 94 DECE, ZZ UNUKA I 14 SNAJA: Živeli u kući sa 100 soba, da bi zadovoljio sve žene osmislio SISTEM