PO PRVI PUT U ISTORIJI BANJALUKE: Besplatne mature obradovale roditelje, a i srednjoškolce

T. CVIJETIĆ

23. 05. 2023. u 07:24

NA radost roditelja, ali i maturanata, Grad Banjaluka je po prvi put u istoriji na sebe preuzeo trošak maturskih proslava.Iz Gradske uprave su saopštili da je više od 95 odsto maturanata, njih 2.200, predalo zahtev za besplatne mature.

ПО ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ БАЊАЛУКЕ: Бесплатне матуре обрадовале родитеље, а и средњошколце

Foto: A.Čavić

- Rekli smo da je Banjaluka porodica, a svojim delima to i pokazujemo - poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao kako je svestan da je to veoma važan datum za sve maturante.

Da nisu obezbeđenje besplatne mature proslava bi iznosila oko 100 KM po učeniku.

- Maturantima su troškovi refundirani, i jako je lepo što se gradonačelnik grada na Vrbasu u trenutku ove skupoće i inflacije odlučio na ovaj potez - kaže za "Novosti" majka maturantkinje Ana Marije Borković, i dodaje:

- Moja ćerka je haljinu dobila od moje sestre, cipele je platila oko 70 KM, toliko je i torbica, treba još nakit da kupi.

Traže laganije stilske frizure

MATURANTKINjE najčešće traže stilske laganije frizure, što podrazumeva opuštene valove na kosi ili eventualno lagano skupljenu kose u skladu sa odevnom kombinacijom - objašnjava Aleksandar Draganović i dodaje da devojke ove godine odlučuju da promene boju kose u svetliju.

Iz banjalučkog butika su nam kazali da se cene haljina kreću oko 200 KM, a ima devojaka koje će dati i do 700 KM.

Fotografkinja Taca Galić Zetović kaže da je svesna inflacije koja je pogodila građane, a odlučila je da siromašnije porodice plaćaju fotografisanje upola cene. Potražnja za fotografisanjem je jako velika, jer su društvene mreže promenile sve i svi žele slike na "Instagramu" ili "Fejsbuku".

- Devojčice žele da se fotografišu na određenim lokacijama, dok dečaci traže slikanje pola sata pre okupljanja - kaže Zetovićeva.

Banjalučki frizer Aleksandar Draganović kaže da su cene frizura za maturantkinje od 30 do 40 KM.

- Devojke zakazuju termin bar tri do četiri meseca unapred, i time izbegavaju gužvu na taj dan - kaže Draganović.

Predsednik Udruženja potrošača "Reakcija" Dušan Srdić ističe da skoro svakodnevno govorimo o poskupljenjima kako namirnica, tako i drugih roba i usluga, pa su i zakupi za proslave poskupeli.

- Pre pet godina pojedinačni zakup, u proseku, plaćao se 65, a danas više od 90 KM. Trgovcima je proslava mature prilika za dodatni profit, pa savetujemo potrošačima da ako je moguće ranije nabave svečane toalete i sve što uz to ide - poručio je Srdić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti