DODIK: Srpski narod je uvek na pravoj strani istorije

Novosti online

08. 05. 2023. u 15:40

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Republike Srpske 9. maj - Dan pobede nad fašizmom, ističući da je to jedan od značajnijih datuma u istoriji čovečanstva i simbol hrabrosti i nepokorenosti srpskog naroda koji je uvek bio na pravoj strani istorije.

ДОДИК: Српски народ је увек на правој страни историје

Foto: V. Tripić

Dodik je naglasio da je 9. maja 1945. završen najveći ratni sukob u istoriji čovečanstva veličanstvenom pobedom savezničkih snaga protiv fašističkih snaga, i postavljen temelj za stvaranje boljeg, humanijeg i pravednijeg sveta.

- Ponosni i hrabri srpski narod bio je deo pobedničke antifašističke borbe zajedno sa evropskim, ruskim i američkim saveznicima i predvodnik antifašističke borbe u bivšoj Jugoslaviji. Naša dužnost je da ih nikada ne zaboravimo i da ih se sećamo sa posebnim pijetetom, jer su to hrabri Srbi koji nisu žalili svoje živote u borbi protiv najvećeg zla - fašizma - istakao je Dodik.

On je za Srnu izjavio da Republika Srpska danas sa ponosom neguje tekovine antifašističke borbe i ostaje trajno opredeljena vrednostima odlučne borbe za slobodu i ravnopravnost.

U borbi za slobodu i opstanak srpski narod je i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, kao i u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu podneo ogromne žrtve koje nas obavezuju da negujemo kulturu sećanja na našu slavnu istoriju. Zadatak svih nas, potomaka onih koji su uvek bili na pravoj strani istorije, jeste da nastavimo njihovim putem, da negujemo prave vrednosti, da uvek budemo deo boljeg i pravednijeg dela sveta i prenosimo našim budućim pokolenjima istinu o oslobodilačkim borbama, poručio je Dodik.

Predsednik RS je rekao da smo "danas, nažalost, suočeni sa pokušajima raznih mešetara, domaćih i stranih, da relativizuju zločine i izjednače žrtve i zločince", poručivši da "srpski narod to nikada ne sme da dopusti, već da mora da se istinom suprostavi tim povampirenim idejama laži, mržnje i netolorancije".

Podsetivši da Republika Srpska s ponosom obeležava važne istorijske datume, pa tako i 9. maj, Dodik je kazao da "Srpska ostaje trajno posvećena slobodarskim idejama i civilizacijskim vrednostima, očuvanju mira i stabilnosti i stvaranju bolje i pravednije budućnosti za sve njene narode".

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja u znak sećanja na taj dan 1945. kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke, čime je završen Drugi svetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovečanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod je bio predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podneo najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

ŽIKA IMA OGROMNU PENZIJU: Službenik tri puta proveravao - nije mogao da veruje kada je video brojku