POVRATAK SPASILACA IZ TURSKE U RS: Deset dana pomagali u potragama među ruševinama

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 02. 2023. u 06:15

SPASILAČKI tim Civilne zaštite Republike Srpske krenuo je iz Turske za Srpsku, nakon što su deset dana učestvovali u traženju stradalih u zemljotresu koji je pogodio tursku pokrajinu Kahranmanmaraš, rekao je zamenik direktora Civilne zaštite RS Nenad Ćuk.

ПОВРАТАК СПАСИЛАЦА ИЗ ТУРСКЕ У РС:  Десет дана помагали у потрагама  међу рушевинама

SPASIOCI iz RS u Turskoj foto RTRS

- Punih deset dana smo bili na terenu i radili na pretraživanju ruševina i pronalaženju žrtava razornog zemljotresa - rekao je Ćuk.

On je naveo da spasilački tim kreće iz Turske sa sedam vozila, te da su svi spasioci dobro.

- Ne znam kada ćemo stići. Sada krećemo polako i u koloni - rekao je Ćuk.

Srpski spasioci su u Tursku otputovali 7. februara kako bi pomogli tamošnjim spasiocima i stanovništvu u potrazi za preživelima.

Spasioci iz Srpske su za deset dana uradili ogroman posao, a posebno ističu istinski podvig kada su pod ruševinama u Kahramanmarašu pronašli desetogodišnju devojčicu, nakon četiri sata potrage. Iako je sedam dana bila zatočena pod ogromnim količinama betona, na svu sreću nije teže povređena.

Satima su, nadljudskim naporima, zajedno sa turskim kolegama nastojali da je lociraju i izvuku ispod ruševina.

- Kad smo je otprilike locirali na osnovu glasa, onda se pristupilo kopanju. Najpre velikim mašinama do jednog nivoa, a onda smo, da konstrukcija ne bi kolabirala, pristupili ručnom kopanju - ispričao je spasilac iz RS Dragiša Vuletić.

TIM KOJIM SE SRPSKA PONOSI

ČLANOVI Spasilačkog tima Civilne zaštite, na koje je ponosna cela Republika Srpska su: Nenad Ćuk, Mladen Kulić, Željko Janković, Željko Sinković, Nenad Jovanović, Stefan Lukić, Zoran Talić, Aleksandar Naumović, Nedeljko Božić, Željko Petrušić, Miloš Ratković, Miroslav Mrakić, Darko Vranić, Zoran Milešević, Miroslav Jašarević, Srđan Šehovac, Vojislav Brezo, Slobodan Kovačević, Stefan Ruljić, Ilija Grbović, Dražan Perija, Dragiša Vuletić, Slaviša Vučkovac, Darijo Veljanovski, Miloš Bogdanović, Goran Marijanović, Vidosav Pejić, Dragan Kos, Milan Novitović i Velibor Janjić.

Njegov kolega Mladen Kulić kaže da ne može ni da zamisli šta je prolazilo devojčici kroz glavu dok je bila u mraku.

Mesta strahu nije bilo, kako kažu spasioci Srpske, riskirajući vlastite živote, na čak nekoliko metara ispod teškog betona, uspeli su da je spasu.

- Morali smo da kopamo nekih četiri metra u dubinu sa željom da što pre dođemo do nje - ispričao je spasilac Nenad Jovanović.

I PAS TORA HEROJ

NA terenu u akciji spasavanja velike zasluge imao je i pas tragač Tora. Od nadležnih službi u Turskoj dobio je pohvale za pomoć koju spasiocima svakodnevno pruža.

Nenad Ćuk, zamenik direktora Civilne zaštite RS naveo je da je samo izvlačenje bilo veoma stresno.

- Stresno zbog mogućnosti urušavanja tunela koji su kolege iskopale kako bi mogli da dođu do devojčice. Osiguravanje samog tunela bilo je neizvesno do kraja, samo da se ne uruši. Ali, hvala Bogu, devojčica je dobro - dodao je Ćuk.

Spasavanje devojčice ulilo im je kažu i novu snagu za daljom potragom.

- Verujte mi da umora nema nikako, ovaj momenat vredi više nego sve milijarde na svetu. Što se mene tiče, ova misija je ispunjena, jedan život smo spasli, idemo dalje - smatra je Jovanović.

Milan Novitović, direktor CZ RS kaže da se zbog ovakvih spasavanja živi.

- Zbog ovoga se radi u Republičkoj upravi civilne zaštite. Ovo je na ponos Republike Srpske i svih onih koji su nas poslali na ovakav zadatak i ovu misiju - naglasio je Novitović i dodao da im je na spasavanju devojčice čestitao telefonski i Milorad Dodik, predsednik RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!