SARAJEVO IPAK ČEKA SNSD: Poznati učesnici procesa formiranja zajedničke vlasti na nivou Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 12. 2022. u 06:40

POTPISIVANjEM sporazuma o političkom delovanju između HDZ BiH i koalicije "Osmorka" poznato je da će ti partneri formirati vlast u Federaciji BiH, a to znači da će učestvovati i na nivou BiH.

САРАЈЕВО ИПАК ЧЕКА СНСД: Познати учесници процеса формирања заједничке власти на нивоу Босне и Херцеговине

"Osmorka" i HDZ BiH, Foto Kliks

Opozicioni blok u Srpskoj na čelu sa SDS, PDP i "Pokretom za pravdu Nebojše Vukanovića", obavio je razgovore sa SDP, koji je nosilac koalicije "Osmorka", u vezi sa formiranjem zajedničke vlasti, ali nije došlo do približavanja stavova.

- "Osmorka" i HDZ BiH sada čekaju SNSD pa da završe posao oko formiranja vlasti na nivou BiH - potvrdio je i lider SDP Nermin Nikšić, koji je nakon sastanka sa HDZ BiH rekao je da će se "teško moći izbeći SNSD", i da je to "neka realnost koju treba priznati".

S druge strane, lider HDZ BiH Dragan Čović takođe je potvrdio da će SNSD sigurno biti deo vlasti na nivou BiH i da očekuje formiranje institucija zajedničkog nivoa što pre.

Oko formiranja vlasti na nivou BiH oglasio se i lider SNSD Milorad Dodik, koji je naveo da nisu razgovarali sa predstavnicima "Osmorke", ali da će pokušati da pronađu zajedničke teme koje se odnose na evropski put BiH i deblokadu projekata u Srpskoj.

- To će biti ono što ćemo mi pokušati da postignemo. Iako "Osmorka" i opozicija u Srpskoj ne mogu da nađu zajednički dogovor, opozicija sada krivi SNSD - naveo je Dodik.

On smatra da to što opozicija prebacuje krivicu na SNSD predstavlja samo pokušaj da se napravi izgovor za njihov neuspeh.

- Kada bih bio ciničan rekao bih da su sve njihove ambicije da će učestvovati u vlasti na zajedničkom nivou izgubljene i da za njih tamo nema mesta. To će se pokazati na formiranju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - rekao je Dodik i dodao da će član Kolegijuma PBiH biti Nebojša Radmanović.

Milorad Dodik, Foto V. Tripić

Nebojša Vukanović, lider "Pokreta za pravdu", nakon razgovora sa SDP, obrušio se na međunarodnu zajednicu, tačnije OHR i visokog predstavnika Kristijana Šmita, optužujući ih da su omogućili Dodiku brutalnu krađu izbora.

- OHR je izvor zla. Drži nas u ludačkoj košulji jer im treba ovakva BiH, iz koje će svi pametni ljudi otići, a oni će ovde skladištiti otpad - kazao je Vukanović.

On je dodao da je sva odgovornost za BiH i njen napredak na političarima iz Federacije i dodao ukoliko SNSD uđe u vlast na zajedničkom nivou, BiH će se za četiri godine vratiti tri koraka unazad.

DIPLOMATIJA PRIPADA SRPSKOJ!

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji zainteresovanost da ministar inostranih poslova u novom sazivu Saveta ministara BiH bude iz reda srpskog naroda.

- Mi ćemo to i da tražimo. Verujemo da to pripada nama, jer je dosadašnji ministar bio iz reda bošnjačkog naroda, trebalo bi da taj značajan resor pripadne nama - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)