AMERIKA UVELA NOVE SANKCIJE: Premijer Federacije BiH i Slobodanu Stankoviću na "crnoj listi" SAD

Tanjug

03. 10. 2022. u 19:19

KANCELARIJA za stranu imovinu pri ministarstvu finansija SAD uvela je sankcije za dva fizička i jedno pravno lice iz BiH, među kojima je i premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić, saopšteno je na internet stranici ministarstva.

АМЕРИКА УВЕЛА НОВЕ САНКЦИЈЕ: Премијер Федерације БиХ и Слободану Станковићу на црној листи САД

Foto: Avaz

U saopštenju se navodi da su sankcije Novaliću uvedene zbog zloupotrebe podataka o penzionerima u korist političke stranke, suprotno zakonu BiH, prenosi Srna.

Pored Novalića, sankcije su uvedene Slobodanu Stankoviću, jednom od najbogatijih ljudi u BiH i dugogodišnjem vlasniku firme "Integral inženjering A.D. Laktaši" jer su, kako se navodi, Stanković i njegova firma povezani sa korupcijom u domenu izgradnje.

Američko ministarstvo predočava da su "Integralu" dodeljeni neki od najvećih projekata u Republici Srpskoj zbog, kako su saopštili, bliskih veza sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kancelarija za stranu imovinu pri ministarstvu finansija SAD tvrdi da su Stankovićevoj kompaniji često dodeljivani projekti bez poštene i otvorene konkurencije, kao i da veći deo njegovog bogatstva čini javni novac.

U saopštenju se dodaje da ove mere, zajedno sa ranije uvedenim sankcijama, pokazuju volju SAD da "pozovu na odgovornost one koji generišu razdorne i destabilizujuće aktivnosti na zapadnom Balkanu".

BONUS VIDEO: SEĆANJE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UTEHA ZA PIKSIJA: Ćerka selektora posle utakmice objavila dirljivu sliku