DIREKTOR VRAĆA "ZARAĐENO"? Afera korona ugovori u Republici Srpskoj - podignuta optužnica

S. Mišljenović

23. 09. 2022. u 06:20

REPUBLIČKO javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu u aferi "Korona ugovori" protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS (IZJ) Branislava Zeljkovića i zbog zloupotreba službenog položaja u postupcima javnih nabavki za vreme epidemije ovog virusa. Za ovo delo, kojem je budžet RS oštećen za najmanje 1,3 miliona maraka, Zeljkoviću preti 15 godina robije.

ДИРЕКТОР ВРАЋА ЗАРАЂЕНО? Афера корона уговори у Републици Српској - подигнута оптужница

Foto: G. Šurlan

Uz Zeljkovića, optuženi su i direktori firmi "Prokontrol" iz Banjaluke Slavko Bojić i "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac, kao i vlasnik Turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija".

Optužnicom je predloženo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih dela. Takođe, predloženo je i da se Zeljkoviću izrekne i mera bezbednosti zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama, javnim preduzećima u maksimalnom trajanju od deset godina.

Iz Republičkog javnog tužilaštva (RJT) ranije su potvrdili da je reč o vrlo složenom predmetu visoke korupcije.

- Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka Branislav Zeljković se tereti da je kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primenjujući pregovarački postupak bez objave obaveštenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada isti prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nije mogao biti primenjen, za nabavku zaštitnih maski, odela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cenama višestruko većih od nabavnih, najgrublje zloupotrebio svoj položaj i ovlašćenja direktora Instituta za javno zdravlje RS - rekla je potparol RJT Dragica Tojagić. Na naj način za sebe i druge osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu RS u iznosu od 1,3 miliona KM.

Podaci RJT pokazuju da je od ovog posla Branislav Zeljković pribavio sebi imovinsku korist od najmanje 335.000 KM, Saši Marković - 578.780, Slavku Bojiću - 241.562 KM , a Saniju Crljiću - 28.700 KM.

Zeljković i Bojić uhapšeni su u septembru prošle godine, zajedno sa direktorom firme "Promeding" Draganom Dubravcem i vlasnikom agencije "Travel for fan" Sašom Markovićem.

Svi optuženi se brane sa slobode.

CENE UVEĆANE ZA 1.553 ODSTO

CENA zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553,49 odsto, medicinskih zaštitnih odela za 351,38 odsto, a termalnih kamera za 198,30 odsto - naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva, te precizirali da je pribavljeno nekoliko hiljada materijalnih dokaza, saslušano više od 200 osoba u svojstvu svedoka, a izvršena su i mnogobrojna veštačenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)